Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Małopolskie przysmaki: kycioki z Niedźwiedzia [PRZEPIS]

mad
Małopolskie kycioki.
Małopolskie kycioki. archiwum
Przepis na małopolskie kycioki.

Ziemniaki, kasza i kapusta. Z tych trzech produktów można wyczarować prawdziwe dzieła kulinarne. Takie, które urzekną prostotą i niesamowitym smakiem. Dobrze wiedzą o tym gospodynie z gminy Niedźwiedź. Z ziemniaków, jajka i skwarek przyrządzają do tej pory kycioki.
 
Składniki 

  • 1 kg surowych ziemniaków  
  • 20 dag ugotowanych ziemniaków  
  • jajko 
  • krochmal powstały  po odlaniu wody z utartych ziemniaków 
  • sól 
  • skwarki  z boczku bądź słoniny lub mleko gotowane

 
 
Wykonanie
Ziemniaki zetrzeć na tarce, wygnieść przez lnianą ściereczkę. Odcedzoną wodę pozostawić, aby wytworzył się krochmal. Następnie wodę odlać, a krochmal dodać do ziemniaków. Ugotowane ziemniaki zemleć przez maszynkę i dodać do ciasta. Dodać jajko i wszystko wymieszać. W rękach uformować kulki. Na gotującą osoloną wodę wrzucać kycioki. Gotować 15 minut. Podawać ze skwarkami lub gotowanym mlekiem.

Zobacz też:Małopolskie przysmaki: starosądecka bryjka

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska