Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Małopolskie przysmaki: rzodkie ziemnioki ze Smęgorzowa [PRZEPIS]

mad
archiwum
Małopolskie przysmaki: zupa "rzodkie ziemnioki".

Małopolskie przysmaki. Zupa „Rzodkie ziemnioki" ze Smęgorzowa wg. przepisu Teresy Rygielskiej.

Składniki

  • 1/2 kg wędzonych żeberek
  • 10 średnich ziemniaków
  • 4 marchewki
  • 3 korzenie pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1 cebula lub kawałek pora
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 liście laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta cząbru
  • 1/2 łyżeczki lubczyku
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki


Wykonanie

Żeberka zalać w garnku dwoma litrami zimnej wody. Gotować z liśćmi laurowymi i zielem angielskim do miękkości mięsa. Ugotowane żeberka pozostawić do przestudzenia, a wywar przecedzić przez sito. Następnie do wywaru dodać pokrojone w kostkę warzywa, pozostałe przyprawy i gotować przez kolejne 20- 25 minut. Dodać obrane mięso z żeberek pokrojone w kostkę. Przyprawić do smaku. Pod koniec gotowania dodać śmietanę i nać pietruszki.

Zobacz koniecznie:

Zainspiruj się!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska