Ziemie obecnej gminy Grybów w przeszłości nie należały do regionów zamożnych, a surowe warunki przyrodnicze miały duży wpływ na skromny charakter życia mieszkańców. Ludzie żywili się tym, co urosło na polu oraz tym co wyhodowali i wyprodukowali w gospodarstwie. Najczęściej jadano kapustę, groch, kasze, ziemniaki, barszcz z mąki, chleb. Do maszczenia potraw dodawano słoninę, sadło, rzadko masło lub oleje konopny i lniany.
Dziś panie zrzeszone w Kołach Gospodyń Wiejskich korzystają z przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenia, ale dodają też coś od siebie. Ich potraw można skosztować na licznych konkursach, gdzie z dumą reprezentują swoją małą ojczyznę.
Składniki na ciasto drożdżowe
- 10 dag drożdży
- 1/2 litra mleka,
- kg mąki tortowej
- 1 szklanka cukru
- 10 żółtek
- 1 olejek migdałowy
- szczypta soli
Składniki na masę serową
- 1 kg sera twarogowego
- 2 szklanki cukru
- 4 całe jaja
- dwie garści mąki krupczatki
- łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na kruszonkę
- 1/2 kostki margaryny
- szklanka cukru
- szklanka mąki (krupczatki)
Wykonanie
Z mleka, cukru, drożdży i mąki zrobić zaczyn. Odstawić na 2-3 godziny w ciepłe miejsce.
Po wyrośnięciu zaczynu, dodać resztę składników i zarobić ciasto, dobrze wyrabiając. Na koniec dodać roztopioną margarynę i odłożyć do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, rozłożyć na blaszki lub uformować placki do włożenia kołacza na łopacie do pieca.
Masa serowa. Wszystkie składniki na masę serową wymieszać i wyłożyć na ciasto.
Kruszonka. Zarobić wszystkie składniki na kruszonkę i pokruszyć na ciasto z serem.
Gotowy kołacz piec w dobrze nagrzanym piecu (dziś częściej w piekarniku) około 25 minut na złoty kolor.
Zobacz też:Placki z blachy po zobielsku
Zobacz też:Regionalne przysmaki: kluski kudłate z kwaśnicą z Woli Radziszowskiej
Zobacz też:Chrzanowskie ziemniaki po cabańsku
Zobacz też:Rzodkie ziemnioki ze Smęgorzowa
Zobacz też:Kulasina z Bogdanówki
Zobacz też:Siedliszowskie koziołki
Zobacz też:Tradycyjna krówka regulicka
Zobacz koniecznie!
