Kluski kudłate przygotowuje się na terenie gminy Skawina. Pierwsze wzmianki o potrawie datowane są na przełom XVIII i XIX wieku. W czasie przednówka wolańskie gospodynie gotowały je dla swoich rodzin.
- W czasie, w którym życie budziło się po zimowym śnie, a na polach wszystko dopiero wzrastało, kobiety gospodarowały czym miały - opowiada Grażyna Żmudka, przewodnicząca Koła Gospodyń Wielskich z Woli Radziszowskiej. Dziś to danie gospodynie przygotowują w czasie postu.
Składniki
- 1 kg surowych ziemniaków
- 2 ugotowane ziemniaki
- 2-3 łyżki mąki
- kapusta kiszona
- cebula
Wykonanie
1 kg ziemniaków zetrzeć na drobnej tarce i odgnieść przez gazę, dodać 2 ugotowane ziemniaki oraz 2-3 łyżki mąki. Wszystkie składki razem zagnieść, uformować małe wałeczki, które następnie należy wrzucać na osolony wrzątek i gotować 10 minut. W drugim garnku ugotować kiszoną kapustę bez przypraw.
Kluski wraz z wodą, w której się gotowały nalać na talerz, dodać ugotowaną kapustę wraz z wodą, posypać zeszkloną cebulką pokrojoną w kostkę i doprawić pieprzem do smaku.
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz też:
