https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Małopolskie przysmaki: kluski kudłate z kwaśnicą z Woli Radziszowskiej [PRZEPIS]

mad
Kluski kudłate to potrawa, której korzenie sięgają XVIII wieku.
Kluski kudłate to potrawa, której korzenie sięgają XVIII wieku. archiwum
Kluski kudłate z kwaśnicą z Woli Radziszowskiej - przepis.

Kluski kudłate przygotowuje się na terenie gminy Skawina. Pierwsze wzmianki o potrawie datowane są na przełom XVIII i XIX wieku. W czasie przednówka wolańskie gospodynie gotowały je dla swoich rodzin.
- W czasie, w którym życie budziło się po zimowym śnie, a na polach wszystko dopiero wzrastało, kobiety gospodarowały czym miały - opowiada Grażyna Żmudka, przewodnicząca Koła Gospodyń Wielskich z Woli Radziszowskiej. Dziś to danie gospodynie przygotowują w czasie postu.

Składniki

  • 1 kg surowych ziemniaków
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 2-3 łyżki mąki
  • kapusta kiszona
  • cebula

Wykonanie
1 kg ziemniaków zetrzeć na drobnej tarce i odgnieść przez gazę, dodać 2 ugotowane ziemniaki oraz 2-3 łyżki mąki. Wszystkie składki razem zagnieść, uformować małe wałeczki, które następnie należy wrzucać na osolony wrzątek i gotować 10 minut. W drugim garnku ugotować kiszoną kapustę bez przypraw.
Kluski wraz z wodą, w której się gotowały nalać na talerz, dodać ugotowaną kapustę wraz z wodą, posypać zeszkloną cebulką pokrojoną w kostkę i doprawić pieprzem do smaku.

Zobacz koniecznie:

Zobacz też:

Zobacz też:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska