https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Małopolskie przysmaki: siedliszowskie koziołki [PRZEPIS]

mad
Zobaczcie przepis na koziołki siedliszowskie

Koło Gospodyń „U Tatara” z Siedliszowic (gmina Żabno) działa od 2007 roku i zrzesza nie tylko żeńską część społeczności Siedliszowic, ale także gospodarzy. Biorą udział w licznych targach żywnościowych promuje na szeroką skalę tradycyjne produkty z Siedliszowic, w tym koziołki siedliszowskie. Danie to wpisane jest na Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Składniki

  • mąka pszenna (wiejska)
  • jajko
  • ser biały
  • kwaśne mleko lub maślanka
  • soda oczyszczona, tzw. „broza” lub „brojza”
  • sól
  • tłuszcz (smalec)
  • cukier puder

Wykonanie
Aby przygotować koziołki należy wziąć 1 kg mąki pszennej, „garstkę syra” ( 20-25 dag sera białego), szczyptę soli, około 1/2 litra kwaśnego mleka lub maślanki, 1 jajko i 2 łyżeczki „brojzy” (sody). Mąkę z serem wymieszać, zarobić z jajkiem. Zrobić gniazdo, wlać maślankę, posypać sodą. Poczekać chwilę, aż się wzburzy i zarobić ciasto. Ciasto grubo rozwałkować i kroić na koziołki (romby – 5x3 cm). Smażyć na głębokim tłuszczu obustronnie ok. 4-6 minut. Odsączyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem.

Zobacz koniecznie:

Zobacz też:

Zobacz też:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

m
milewski

raczej siedliszowickie przysmaki

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Zakopane wymieni oświetlenie uliczne. Przy okazji zostanie sprawdzony stan latarni

Zakopane wymieni oświetlenie uliczne. Przy okazji zostanie sprawdzony stan latarni

XIII Murapol Cup. Do Krakowa przyjadą Liverpool, RB Lipsk i Dynamo Kijów

NASZ PATRONAT
XIII Murapol Cup. Do Krakowa przyjadą Liverpool, RB Lipsk i Dynamo Kijów

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska