Placki po zobielsku to jeden z przysmaków przygotowywanych przez gospodynie z Białki. Stwowarzyszenie „Koło Gospodyń w Białce” powstało w 2011 roku. Zrzesza 22 kobiety i 20 członków honorowych. Każda z pań robi to, co umie najlepiej: rękodzieło artystyczne, pyszne smakołyki według starych, rodzinnych receptur, a utworzona w 2012 roku „Zabielsko Gromada”, gra i tańczy, by ocalić od zapomnienia folklor regionu. Gospodynie występują w regionalnych strojach babiogórskich, śpiewając regionalne pieśni ludowe i prezentując różne obrzędy. Panie wspaniale gotują.
Z plackami związana jest krótka historia. Otóż w odległych czasach, kiedy w Białce panowała ogromna bieda, nic nie plonowało i głód zaglądał do zagród, pewien gospodarz nie miał już prawie nic do sprzedania. Miał za to liczną gromadę głodnych dzieci do wykarmienia. Posiadał jeszcze nad rzeką górkę z łąkami, którą sprzedał za... 5 placków. Dziś ta górka należy do sąsiedniej miejscowości.
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 5 dag drożdży
- mleko
- mąka
- 1łyżka soli
- 1-2 jajka
Wykonanie
Kilogram ziemniaków ugotować i lekko przestudzić. Przepuścić przez praskę. 5 dag drożdży rozmieszać z mlekiem, dodać 2 łyżki mąki i zrobić zaczyn, dodać około łyżki soli. Do jeszcze ciepłych, ale niegorących ziemniaków dodać 1-2 jajka i mąkę pszenną (tyle ile ciasto przyjmie). Zarobić, uformować placki i piec powoli na blasze pieca kuchennego. Blacha nie może być za gorąca. Mąkę pszenną można zastąpić mąką razową lub pomieszać oba gatunki. Podawać z masłem czosnkowym, serem białym, bryndzą lub boczkiem.
