Małopolskie przysmaki. Zupa „Rzodkie ziemnioki" ze Smęgorzowa wg. przepisu Teresy Rygielskiej.
Składniki
- 1/2 kg wędzonych żeberek
- 10 średnich ziemniaków
- 4 marchewki
- 3 korzenie pietruszki
- 1 mały seler
- 1 cebula lub kawałek pora
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 liście laurowe
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- szczypta cząbru
- 1/2 łyżeczki lubczyku
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Wykonanie
Żeberka zalać w garnku dwoma litrami zimnej wody. Gotować z liśćmi laurowymi i zielem angielskim do miękkości mięsa. Ugotowane żeberka pozostawić do przestudzenia, a wywar przecedzić przez sito. Następnie do wywaru dodać pokrojone w kostkę warzywa, pozostałe przyprawy i gotować przez kolejne 20- 25 minut. Dodać obrane mięso z żeberek pokrojone w kostkę. Przyprawić do smaku. Pod koniec gotowania dodać śmietanę i nać pietruszki.
Zobacz koniecznie:
Zainspiruj się!
Zobacz koniecznie!

Wideo