Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Małopolskie przysmaki: siedliszowskie koziołki [PRZEPIS]

mad
Zobaczcie przepis na koziołki siedliszowskie

Koło Gospodyń „U Tatara” z Siedliszowic (gmina Żabno) działa od 2007 roku i zrzesza nie tylko żeńską część społeczności Siedliszowic, ale także gospodarzy. Biorą udział w licznych targach żywnościowych promuje na szeroką skalę tradycyjne produkty z Siedliszowic, w tym koziołki siedliszowskie. Danie to wpisane jest na Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Składniki

  • mąka pszenna (wiejska)
  • jajko
  • ser biały
  • kwaśne mleko lub maślanka
  • soda oczyszczona, tzw. „broza” lub „brojza”
  • sól
  • tłuszcz (smalec)
  • cukier puder

Wykonanie
Aby przygotować koziołki należy wziąć 1 kg mąki pszennej, „garstkę syra” ( 20-25 dag sera białego), szczyptę soli, około 1/2 litra kwaśnego mleka lub maślanki, 1 jajko i 2 łyżeczki „brojzy” (sody). Mąkę z serem wymieszać, zarobić z jajkiem. Zrobić gniazdo, wlać maślankę, posypać sodą. Poczekać chwilę, aż się wzburzy i zarobić ciasto. Ciasto grubo rozwałkować i kroić na koziołki (romby – 5x3 cm). Smażyć na głębokim tłuszczu obustronnie ok. 4-6 minut. Odsączyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem.

Zobacz koniecznie:

Zobacz też:

Zobacz też:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska