Przepisem na pieczoną baraninę podzieliła się Maria Krzeptowska z Koła Gospodyń Wiejskich w Kościelisku. KGW w Kościelisku, choć działa od 2014 roku, na swoim koncie ma już sporo sukcesów. Panie organizują m.in. konkurs pieczenia ciast i konkurs nalewek o nazwie „Smaki Babiego Lata”.
Składniki
- kawał baraniny (ok. 1 kg)
- przyprawy (czosnek, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, wegeta, sól, pieprz, oliwa)
- pietruszka
- marchew
- seler
- cebula
Wykonanie
Baraninę zapeklować w oliwie z dodatkiem czosnku, majeranku, liścia laurowego, wegety, soli i pieprzu. Na drugi dzień obsmażyć mięso na patelni, dodać startą na tarce marchew, pietruszkę, seler, pokrojoną w kostkę cebulę i przyprawy do smaku. Dusić do miękkość około 3,5 godziny.
Zobacz koniecznie:
