Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Regionalne przysmaki: chrzanowskie ziemniaki po cabańsku [PRZEPIS]

mad
W 2010 roku ziemniaki po cabańsku wpisano na listę produktów tradycyjnych.
W 2010 roku ziemniaki po cabańsku wpisano na listę produktów tradycyjnych. Starostwo Powiatowe w Chrzanowie
Ziemniaki po cabańsku - przepis.

Chrzanowska kuchnia słynie z potrawy pod nazwą "Ziemniaki po cabańsku", którą ich przodkowie - cabanie (pasterze) przygotowywali od wieków. Byli oni potomkami ludności napływowej osiedlającej się na ziemi chrzanowskiej w okresie najazdów tatarskich w XIII wieku. Ziemniaki pieczone, czy jak kto woli – prażone ( a w niektórych regionach też znane jako kociołek, lub prażonki) były przygotowywane podczas prac w polu. Skład potrawy musiał być więc prosty, dostępny i łatwy w przyrządzeniu. Największą popularność potrawa zyskiwała w okresie wykopek, kiedy ziemniaki, cebula, marchew i buraki stanowiły zazwyczaj część płodów rolnych. Wystarczył gliniany garnek oraz wkładka mięsna, którą początkowo była słonina (obecnie mięsnych wariacji jest dużo więcej, na przykład królik czy kurczak).

Pieczone podawano na liściach kapusty i jedzono za pomocą dzidek wystruganych z drewna. Na wniosek Starostwa Powiatowego w Chrzanowie w 2010 roku potrawę wpisano na listę produktów tradycyjnych.

Składniki

  • 5 kg ziemniaków
  • 1 kg kiełbasy
  • 70 dag boczku
  • 1/2 kg cebuli
  • 1/4 kg marchwi
  • 1 pęczek naci pietruszki
  • 1/2 średniej wielkości buraka

Wykonanie
Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki lub plastry. Cebulę i marchew pokroić w plastry. Buraka pokroić na bardzo cienkie półplastry. Natkę pietruszki drobno posiekać. Boczek i kiełbasę pokroić w plastry lub kostkę. Przygotować pojedyncze liście kapusty do przykrycia garnka.
Spód glinianego lub żeliwnego garnka wyłożyć skórami z boczku lub plastrami słoniny.
Pokrojone składniki ułożyć warstwami: ziemniaki, cebulę, boczek, kiełbasę, marchew, buraka, zieloną pietruszkę, sól, pieprz. Garnek ustawić na cegłach nad ogniskiem. Piec ok. 1 godz.
Podawać z kwaśnym mlekiem, maślanką, kefirem lub ogórkiem kiszonym.

Zobacz koniecznie:TOP 25 tradycyjnych, domowych polskich zup naszych Czytelników

Zobacz koniecznie: Tradycyjna kuchnia polska – przepisy. TOP 20 dań obiadowych kuchni polskiej naszych Czytelników

Zobacz koniecznie: Podhalańskie przysmaki. Pieczona baranina według Koła Gospodyń Wiejskich

Zobacz też: Regionalne przysmaki: moskole z niebanalnym masłem

Zobacz też: Proziaki, czyli pyszne bułeczki na sodzie

Zobacz też:Małopolskie przysmaki: kycioki z Niedźwiedzia

Zobacz też:Małopolskie przysmaki: starosądecka bryjka

Zobacz też:Kotlety z jajek Koła Gospodyń Wiejskich w Buczkowie

Zobacz też:Małopolskie przysmaki: kołacz z serem i kruszonką

Zobacz też:Placki z blachy po zobielsku

Zobacz też:Regionalne przysmaki: kluski kudłate z kwaśnicą z Woli Radziszowskiej

Zobacz też:Chrzanowskie ziemniaki po cabańsku

Zobacz też:Rzodkie ziemnioki ze Smęgorzowa

Zobacz też:Kulasina z Bogdanówki

Zobacz też:Siedliszowskie koziołki

Zobacz też:Tradycyjna krówka regulicka

Nie masz pomysłu na obiad? Zobacz: Przepisy na szybkie dania z makaronem

Zobacz koniecznie: Potrawy z kaszą. TOP 12 dań z kaszą naszych Czytelników

Zainspiruj się! Zobacz przepisy naszych Czytelników na dania z ziemniakami!

Zobacz koniecznie: Ziemniaki. Skąd pochodzą, ile jest odmian i czy są kaloryczne?

Zobacz też: TOP 7 przepisów na placki ziemniaczane

Zobacz koniecznie: Top 8 dań wegetariańskich, które polubisz

Zobacz koniecznie: TOP 10 dań z kurczaka naszych Czytelników

Zobacz koniecznie: Babcine przepisy. TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska