Jak zrobić dobry chleb w domu? Zobacz sprawdzone przepisy Czytelników Gazety Krakowskiej
- Domowy chleb pszenno-żytni Koła Gospodyń z Białki
- Tradycyjny wiejski chleb na zakwasie Koła Gospodyń Wiejskich
- Prosty chleb na zakwasie
- Chleb z mąki pszennej i drożdży z dodatkiem otrębów
- Domowy chleb razowy bez zakwasu Koła Gospodyń Wiejskich
- Prosty chleb na drożdżach Koła Gospodyń Wiejskich
- Chleb na zakwasie pieczony na liściach chrzanu
- Chlebek jabłkowo-orzechowy
- Sycący, domowy chleb konopny na zakwasie, wzbogacony ziarnami konopi
- Bezglutenowy chlebek dyniowy
Unoszący się w całym domu zapach świeżo upieczonego chleba przywołuje beztroskie dzieciństwo. Dziś, chociaż na każdym rogu i w każdym sklepie można kupić świeży bochenek chleba, nic tak nie smakuje jak domowy, pachnący chleb. Pszenny czy żytni? A może mieszany?
W krajach północnych bardziej rozpowszechniony jest chleb żytni niż pszenny, w niektórych okolicach wypieka się także chleb z mąki jęczmiennej i owsianej, a na obszarach uprawy kukurydzy ważnym składnikiem ciasta do wypieku chleba jest mąka kukurydziana.
Prawdziwy chleb - prosty skład
Podstawowymi składnikami chleba są: mąka pszenna lub mąka żytnia, woda, sól oraz dodatki, na przykład drożdże lub zakwas.
Chleby świata
W starożytnym Egipcie ofiary z chleba składano bogom. Tutenchamon na „życie po śmierci” dostał między innymi kosze chleba.
Ale co ciekawe - w starożytnej Grecji znano około 50 przepisów na różnego rodzaju chleby, w średniowieczu piekarze wypiekali 9 głównych rodzajów chleba.
Archaiczną formę chleba wśród Słowian, która przeznaczona była do codziennego spożycia stanowił placek chlebowy zwany podpłomykiem noszący również w języku staropolskim nazwę wychopieniek.
W Polsce chleb zaczęto wypiekać prawdopodobnie już w pierwszych wiekach naszej ery! W XIII wieku znano już ponad 10 gatunków chleba!
Pieczywo na co dzień - proziaki
Co ciekawe, jeszcze nie tak dawno (nasze prabacie zapewne o tym pamiętają) formą pieczywa odświętnego był kołacz, a nie chleb! Na co dzień, zamiast chleba, jeszcze w latach 50. w niektórych rejonach polski (zwłaszcza na wschodzie) piekło się proziaki, czyli placki na sodzie, które zastępowały chleb.
