MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Domowe pieczywo. Kanapkowy chleb drożdżowy – prosty i pyszny [PRZEPIS]

mad
Domowy chleb kanapkowy - zobaczcie przepis naszej Czytelniczki.
Domowy chleb kanapkowy - zobaczcie przepis naszej Czytelniczki. Fot. Aleksandra Faiks
Domowe pieczywo – jak zrobić? Zobacz prosty przepis na kanapkowy chleb drożdżowy. Wystarczą cztery podstawowe składniki i pyszny chleb gotowy!

Przepis na domowy chleb kanapkowy. Nie wiesz jak zrobić łatwy chleb w domu? Zobacz przepis naszej Czytelniczki Oli Faiks.

Składniki

  • 15 g świeżych drożdży
  • 650 g mąki
  • 400 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli

Dodatkowo

  • olej do wysmarowania keksówki
  • 1 jajko pomieszane z łyżką mleka

Wykonanie
Rozkruszyć drożdże do miseczki, dodać cukier, zalać 100 ml ciepłego  mleka i zostawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia.
W misce wymieszać mąkę z solą. Dodać drożdże i powoli resztę mleka. Wyrobić ciasto podsypując je mąką. Zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie uderzyć  ciasto pięścią i zostawić na kolejne 40-50 minut.
Keksówkę wysmarować olejem i włożyć do niej wyrośnięte cisto. Zostawić je po przykryciem jeszcze na 40-50 minut. Posmarować jajkiem i piec 40 minut w 200 stopniach.
Zostawić do ostygnięcia!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska