Przepis na domowy chleb kanapkowy. Nie wiesz jak zrobić łatwy chleb w domu? Zobacz przepis naszej Czytelniczki Oli Faiks.
Składniki
- 15 g świeżych drożdży
- 650 g mąki
- 400 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
Dodatkowo
- olej do wysmarowania keksówki
- 1 jajko pomieszane z łyżką mleka
Wykonanie
Rozkruszyć drożdże do miseczki, dodać cukier, zalać 100 ml ciepłego mleka i zostawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia.
W misce wymieszać mąkę z solą. Dodać drożdże i powoli resztę mleka. Wyrobić ciasto podsypując je mąką. Zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie uderzyć ciasto pięścią i zostawić na kolejne 40-50 minut.
Keksówkę wysmarować olejem i włożyć do niej wyrośnięte cisto. Zostawić je po przykryciem jeszcze na 40-50 minut. Posmarować jajkiem i piec 40 minut w 200 stopniach.
Zostawić do ostygnięcia!

Wideo