Szukacie przepisu na szybki chlebek bez drożdży? Przepis naszej Czytelniczki Moniki Marmuźniak.
Składniki na małą keksówkę
- 4 banany + 1 do ozdoby
- 50 g roztopionego masła
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- 1 jajko
- garść żurawiny – opcjonalnie
Wykonanie
Banany rozgnieść przy pomocy widelca, wlać do nich masło i delikatnie przemieszać. Następnie przesiać mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem oraz wbić jajko, dodać żurawinę. Wszystko dokładnie wymieszać – oczywiście widelcem. Przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ciasta ułożyć banana pokrojonego w plasterki i posypać cynamonem. Piec około 30 minut w 150 stopniach. Naprawdę dobrze smakuje z domowym dżemem.
Polecamy również nieco inny przepis na chlebek bananowy.
Zobacz koniecznie!
