https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Chleb bez drożdży. Prosty i szybki chlebek bananowy

mad
Szybki chlebek bananowy bez drożdży.
Szybki chlebek bananowy bez drożdży. Fot. Monika Marmuźniak
Chleb bananowy bez drożdży jest zdrowy, szybki w wykonaniu i doskonale smakuje na przykład z dżemem. Zobaczcie przepis!

Szukacie przepisu na szybki chlebek bez drożdży? Przepis naszej Czytelniczki Moniki Marmuźniak.

Składniki na małą keksówkę

  • 4 banany + 1 do ozdoby
  • 50 g roztopionego masła 
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko 
  • garść żurawiny – opcjonalnie

  
Wykonanie
Banany rozgnieść przy pomocy widelca, wlać do nich masło i delikatnie przemieszać. Następnie przesiać mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem oraz wbić jajko, dodać żurawinę. Wszystko dokładnie wymieszać – oczywiście widelcem. Przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ciasta ułożyć banana pokrojonego w plasterki i posypać cynamonem. Piec około 30 minut w 150 stopniach. Naprawdę dobrze smakuje z domowym dżemem.  

Polecamy również nieco inny przepis na chlebek bananowy.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Komentarze 2

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

K
Kacha

Często robię, ale aby było zdrowiej wybieram mąkę pełne ziarno od lubelli

J
Jakub Piotrowski

o zdrowym pieczywie można przeczytać u mnie : https://www.dietetykwszczecinie.pl/blog/jaki-chleb-na-diecie.html

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska