https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanoc 2025 na ostatnią chwilę. Szybkie i łatwe dania wielkanocne dla zapracowanych

mad
Zobaczcie przepisy na szybkie i łatwe dania wielkanocne. W sam raz dla zapracowanych.
Zobaczcie przepisy na szybkie i łatwe dania wielkanocne. W sam raz dla zapracowanych. 123 rf
Przepisy na wielkanocne dania dla zapracowanych. Szybkie i łatwe!

Szybie i proste dania na Wielkanoc 2025. Jeśli z różnych powodów dopiero w Wielką Sobotę możecie zabrać się za kulinarne przygotowania do Wielkanocny, to najważniejsze, abyście nie panikowali, tylko racjonalnie pomyśleli o zbliżających się świętach. Zakwas na żurek można kupić, natomiast sałatki i mazurki są proste i szybkie w wykonaniu. Wystarczy jedno popołudnie i świąteczne dania będą gotowe.

Zamiast piec mazurka, możesz wykorzystać przepis, który nie wymaga pieczenia, a co za tym idzie - również wiele czasu. Sałatki wykonasz w mgnieniu oka, wystarczy zmieszać odpowiednie składniki. Kiełbasę ugotujesz w żurku, będą gotowe w 5 minut. Zobaczcie przepisy na ekspresowe dania wielkanocne.

Szybka i prosta sałatka warzywna na Wielkanoc.
Szybka i prosta sałatka warzywna na Wielkanoc.

Wielkanoc 2025: szybka sałatka warzywna [PRZEPIS]

Szybka w przygotowaniu i niezwykle smaczna sałatka. Przyrządzenie tego dania zajmie tyle czasu, ile potrzeba na ugotowanie jajek.

Składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • tuńczyk z puszki
  • groszek konserwowy (np. Sandra)
  • kukurydza (np. Sandra)
  • ogórki konserwowe (np. Sandra)
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie
Groszek, kukurydzę i tuńczyka odcedzić i wymieszać. Jajka i ogórki pokroić w kostkę. Wszystko razem wymieszać z majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Wielkanocny szybki i prosty mazurek bez pieczenia.
Wielkanocny szybki i prosty mazurek bez pieczenia.

Wielkanoc 2025: szybki mazurek bez pieczenia [PRZEPIS]

Podając mazurka bez pieczenia nie ryzykujemy nieudanego wypieku. A ten smakuje wyśmienicie.

Składniki:

  • opakowanie herbatników maślanych
  • 2 łyżki masła
  • 1 opakowanie masy kajmakowej
  • brzoskwinia krojona w kostkę (np. Sandra)
  • płatki migdałowe dla ozdoby

Przygotowanie:
Herbatniki zblendować z masłem na jednolitą masę. Przełożyć do formy na mazurek i uklepać, tak aby powstał spód i brzegi ciasta. Wstawić do lodówki na godzinę. Masę kajmakową podgrzać, aby zrobiła się lejąca. Na spodzie ciasta ułożyć odcedzoną brzoskwinię w kostkach i zalać kajmakiem. Można ozdobić płatkami migdałów.

Szybkie jajka faszerowane na Wielkanoc.
Szybkie jajka faszerowane na Wielkanoc.

Wielkanoc 2025: szybkie faszerowane jajka [PRZEPIS]

Jeśli mamy jeszcze trochę czasu, możemy zamiast zwykłych jajek podać jajka faszerowane. Będą nie tylko niesamowicie smakowały, ale również pięknie zdobiły wielkanocny stół.

Składniki:

  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • kukurydza w puszcze (np. Sandra)
  • majonez
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Ugotowane jajka przekroić na pół. Wyciągnąć żółtka i utrzeć z majonezem. Dodać sól i pieprz do smaku. Wymieszać z kilkoma łyżkami kukurydzy. Powstałą masą wypełnić białka jajek.

Wielkanocny pasztet na ostatnią chwilę - bez pieczenia.
Wielkanocny pasztet na ostatnią chwilę - bez pieczenia.

Wielkanoc 2025: pasztet bez pieczenia na ostatnią chwilę [PRZEPIS]

Składniki 

  • 200 g wątróbek drobiowych 
  • 200 g  masła
  • 50 ml miodu pitnego lub wiśniówki  
  • konfitura z czerwonej cebuli
  • 2-3 łyżki mąki do obtoczenia wątróbek 
  • 2 łyżki suszonej żurawiny + do dekoracji 
  • sól, pieprz, ewentualnie mielone przyprawy korzenne np. anyż

Przygotowanie
Żurawinę namoczyć w alkoholu przez kilka godzin, najlepiej przez noc. Oczyścić wątróbkę, obtoczyć w mące i krótko obsmażyć na 3 łyżkach masła, na złoty kolor.
Odstawić,  by ostygły. W garnku roztopić resztę masła. Gdy się zagotuje, starannie zebrać szumowiny. Zdjąć z ognia.
Żurawinę i wątróbkę zmiksować w blenderze na gładką masę, powoli dodając sklarowane masło. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie anyżem. Przełożyć pasztet do foremki. Wstawić do lodówki na godzinę. Wyjąć na talerz. Ozdobić żurawiną i konfiturą z czerwonej cebuli.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

a
adam

dobry pasztet dobra rzecz, a najlepiej z chrzanem smacznym.. mój ulubiony to ten w słoiczku z krakusa

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska