Szybie i proste dania na Wielkanoc 2025. Jeśli z różnych powodów dopiero w Wielką Sobotę możecie zabrać się za kulinarne przygotowania do Wielkanocny, to najważniejsze, abyście nie panikowali, tylko racjonalnie pomyśleli o zbliżających się świętach. Zakwas na żurek można kupić, natomiast sałatki i mazurki są proste i szybkie w wykonaniu. Wystarczy jedno popołudnie i świąteczne dania będą gotowe.
Zamiast piec mazurka, możesz wykorzystać przepis, który nie wymaga pieczenia, a co za tym idzie - również wiele czasu. Sałatki wykonasz w mgnieniu oka, wystarczy zmieszać odpowiednie składniki. Kiełbasę ugotujesz w żurku, będą gotowe w 5 minut. Zobaczcie przepisy na ekspresowe dania wielkanocne.

Wielkanoc 2025: szybka sałatka warzywna [PRZEPIS]
Szybka w przygotowaniu i niezwykle smaczna sałatka. Przyrządzenie tego dania zajmie tyle czasu, ile potrzeba na ugotowanie jajek.
Składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- tuńczyk z puszki
- groszek konserwowy (np. Sandra)
- kukurydza (np. Sandra)
- ogórki konserwowe (np. Sandra)
- 3 łyżki majonezu
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Groszek, kukurydzę i tuńczyka odcedzić i wymieszać. Jajka i ogórki pokroić w kostkę. Wszystko razem wymieszać z majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Wielkanoc 2025: szybki mazurek bez pieczenia [PRZEPIS]
Podając mazurka bez pieczenia nie ryzykujemy nieudanego wypieku. A ten smakuje wyśmienicie.
Składniki:
- opakowanie herbatników maślanych
- 2 łyżki masła
- 1 opakowanie masy kajmakowej
- brzoskwinia krojona w kostkę (np. Sandra)
- płatki migdałowe dla ozdoby
Przygotowanie:
Herbatniki zblendować z masłem na jednolitą masę. Przełożyć do formy na mazurek i uklepać, tak aby powstał spód i brzegi ciasta. Wstawić do lodówki na godzinę. Masę kajmakową podgrzać, aby zrobiła się lejąca. Na spodzie ciasta ułożyć odcedzoną brzoskwinię w kostkach i zalać kajmakiem. Można ozdobić płatkami migdałów.

Wielkanoc 2025: szybkie faszerowane jajka [PRZEPIS]
Jeśli mamy jeszcze trochę czasu, możemy zamiast zwykłych jajek podać jajka faszerowane. Będą nie tylko niesamowicie smakowały, ale również pięknie zdobiły wielkanocny stół.
Składniki:
- 8 jajek ugotowanych na twardo
- kukurydza w puszcze (np. Sandra)
- majonez
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ugotowane jajka przekroić na pół. Wyciągnąć żółtka i utrzeć z majonezem. Dodać sól i pieprz do smaku. Wymieszać z kilkoma łyżkami kukurydzy. Powstałą masą wypełnić białka jajek.

Wielkanoc 2025: pasztet bez pieczenia na ostatnią chwilę [PRZEPIS]
Składniki
- 200 g wątróbek drobiowych
- 200 g masła
- 50 ml miodu pitnego lub wiśniówki
- konfitura z czerwonej cebuli
- 2-3 łyżki mąki do obtoczenia wątróbek
- 2 łyżki suszonej żurawiny + do dekoracji
- sól, pieprz, ewentualnie mielone przyprawy korzenne np. anyż
Przygotowanie
Żurawinę namoczyć w alkoholu przez kilka godzin, najlepiej przez noc. Oczyścić wątróbkę, obtoczyć w mące i krótko obsmażyć na 3 łyżkach masła, na złoty kolor.
Odstawić, by ostygły. W garnku roztopić resztę masła. Gdy się zagotuje, starannie zebrać szumowiny. Zdjąć z ognia.
Żurawinę i wątróbkę zmiksować w blenderze na gładką masę, powoli dodając sklarowane masło. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie anyżem. Przełożyć pasztet do foremki. Wstawić do lodówki na godzinę. Wyjąć na talerz. Ozdobić żurawiną i konfiturą z czerwonej cebuli.
