Przepisy na babki wielkanocne bez drożdży. Baba wielkanocna na stole pojawić się musi! Baba to cała gama smaków i sposobów wykonania. Sekret udanego wypieku to tradycyjna receptura przekazywana z pokolenia na pokolenie oraz odpowiednie zasady, których należy przestrzegać. Zobaczcie jakie baby przygotowują od lat w swoich domach nasi Czytelnicy!

Tradycyjna wielkanocna babka piaskowa [PRZEPIS]
Składniki
- 6 jajek
- 25 dag masła
- 1/2 kg cukru
- 1/2 kg mąki
- 1/2 szklanki mleka
- olejek migdałowy
- mały proszek do pieczenia
- łyżka kakao
Wykonanie
Utrzeć masło i cukier na gładką masę. Potem dodawać po jednym żółtku, dalej ucierając. Powoli dosypywać po łyżce mąki i proszek do pieczenia. Ostrożnie wlać mleko, dalej mieszając. Na koniec delikatnie dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Niewielką ilość ciasta przełożyć do miseczki i wymieszać z kakao. Do formy do pieczenia przełożyć najpierw białe ciasto, potem ciemne i znowu białe. Formę wypełnić tylko do połowy, bo babka urośnie! Formę z ciastem włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut. Posypać cukrem pudrem. Na święta można dodatkowo udekorować według własnego uznania.
Przepis Marii Mleczko

Wielkanocna baba herbaciana z lukrem [PRZEPIS]
Składniki
- 1 kubek mocnej, świeżo zaparzonej, czarnej herbaty (cieplej)
- 2 jaja
- 1 kubek cukru białego lub trzcinowego
- 2 kubki mąki
- 3 łyżki stołowe masła lub 3-4 łyżki oleju rzepakowego
- 3-4 czubate łyżki domowej konfitury np. wiśniowej, malinowej, śliwkowej - do wyboru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- bakalie: rodzynki, żurawina, morele suszone, orzechy, suszone śliwki, wiśnie drylowane - do wyboru
Składniki na lukier
- 3-4 łyżki stołowe cukru pudru
- sok z 1/4 cytryny (kilkanaście kropel)
Wykonanie
Zaparzyć kubek dobrej, mocnej herbaty (2 saszetki na kubek wrzątku). Nastawić piekarnik na 200 stopni. Foremkę na babkę nasmarować masłem lub olejem i wysypać bułką tartą. Następnie blenderem lub mikserem ubić jaja z cukrem i cukrem wanilinowym na jednolitą masę. Dodać masło lub olej i pomału wlewać jeszcze ciepłą, ale nie gorącą (!) herbatę. Miksować chwilę i stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną.
Na koniec dodać konfiturę, w tym przypadku konfiturę wiśniową z całymi owocami, posiekane na mniejsze kawałki bakalie i wymieszać całość łyżką.
Ciasto o konsystencji gęstej śmietany wlać do przygotowanej formy i piec w 200 stopniach 30-40 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone - patyczek ma być suchy, ale nie trzeba przetrzymywać ciasta za długo, aby było wilgotne w środku.
Po przestygnięciu babkę odwrócić i wyjąć z formy. Przygotować lukier szybko łącząc cukier puder z kilkoma - kilkunastoma kroplami soku z cytryny. Po energicznym wymieszaniu łyżką, szybko rozsmarować, najlepiej pędzelkiem, powstały lukier na powierzchni babki.
Przepis Violetty Grzelki, autorki bloga „Mamucie przysmaki”

Efektowna babka szpinakowa [PRZEPIS]
Składniki na metalową formę z kominem o średnicy około 25 cm
- 150 g rozmrożonego i odciśniętego szpinaku
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- sok z 1/2 cytryny
- 300 ml oleju rzepakowego
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo
- 1 biała czekolada
- 50 ml słodkiej śmietanki 30%
- 30 g płatków migdałów
Wykonanie
Jajka wraz z cukrem kryształem oraz waniliowym ubić na puszystą masę. Dodać sok z cytryny.
Odciśnięty, rozmrożony szpinak zmiksować z olejem. Powoli dodawać do masy jajecznej i miksować na najwolniejszych obrotach tylko do połączenia.
Do ciasta dodać przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką lub szpatułką. Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy przelać ciasto. Piec godzinę w 180 stopniach - do suchego patyczka. Około 15 minut przed końcem pieczenia ciasto możemy przykryć folią aluminiową, by zbytnio się nie przypaliło.
Gotową babkę polać czekoladą rozpuszczoną ze słodką śmietanką i posypać migdałami.
Do swojej babki wykorzystałam także resztki jasnego biszkoptu (pozbawionego ciemniejszych kawałków). Ułożyłam je pomiędzy ciastem szpinakowym, dzięki czemu otrzymałam dwa odcienie.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”

Wielkanocna babka dla zapracowanych [PRZEPIS]
Składniki
- 5 jajek
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki kartoflanej
- ½ szklanki maki pszennej
- 1 cukier wanilinowy
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- otarta skórka z cytryny (dla smakoszy)
- szczypta soli
- lukier lub czekolada do polania
Wykonanie
Jajka z cukrem i cukrem wanilinowym ubić mikserem do białości. Przesiane mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z ubitymi jajkami. Powoli wlewać roztopioną (nie gorącą) margarynę i delikatnie miesząc mikserem na końcu dodać skórkę z cytryny. Piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut. Babkę udekorować według uznania.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Wielkanocna babka parzona [PRZEPIS]
Składniki
- 1/2 szklanki maki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 125 g margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier wanilinowy
- laska wanilii
- 5 łyżek cukru pudru
Wykonanie
Mąkę ziemniaczaną przesiać z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia.
Margarynę roztopić.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier. Nie przerywając ubijania wlewać po 1 żółtku, a następnie łyżka po łyżce dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem.
Delikatnie wlać roztopioną gorącą margarynę i cały czas miksować.
Dodać cukier wanilinowy i ziarenka wydrążone z laski wanilii.
Masę wlać do formy na babkę wysmarowanej odrobiną masła i obsypanej bułką tartą.
Masa powinna sięgać do połowy formy, gdyż znacznie rośnie.
Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 25 minut , a następnie obniżyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze ok. 20 minut na złoto.
Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i wystudzić babkę ok. 15 minut.
Wyciągnąć, oblać lukrem i obsypać cukrem pudrem.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”

Wielkanocna trójkolorowa babka Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]
Składniki
- 6 jajek
- 6 łyżek oleju
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 kostka margaryny
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
- 3/4 szklanki suchego maku
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
Wykonanie
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać żółtka i nadal ucierać, dodać olej i jeszcze przez chwile ucierać. Do utartej masy wsypać mąkę i proszek do pieczenia, na koniec dodać ubite na sztywno białka. Ciasto dokładnie wymieszać i podzielić na trzy części.
Do pierwszej dodać mak, do drugiej kakao, a do trzeciej łyżkę mąki
Wlewać ciasto do formy po kolei, piec w nagrzanym piekarniku około 40-50 minut. Po wystygnięciu babkę możemy polać białą czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Uwaga! Forma na babkę powinna być posmarowana tłuszczem i wysypana mąka lub bułką tartą - ułatwi nam to wyjęcie babki z formy.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
