Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tradycyjne sposoby na gotowanie wielkanocnych jaj. Jak gotować jajka? [PORADNIK]

mad
Jak gotować jajka, żeby skorupki nie pękały? Co zrobić, żeby żółtka nie miały sinej obwódki? Dlaczego nie należy gotować jajek na twardo powyżej 10 minut? Poczytajcie...
Jak gotować jajka, żeby skorupki nie pękały? Co zrobić, żeby żółtka nie miały sinej obwódki? Dlaczego nie należy gotować jajek na twardo powyżej 10 minut? Poczytajcie... fot. pixabay
Jak gotować jajka, żeby skorupki nie pękały? Co zrobić, żeby żółtka nie miały sinej obwódki? Dlaczego nie należy gotować jajek na twardo powyżej 10 minut? Miedzy innymi na te pytania odpowiada Aleksander Zachuta, szef kuchni, Małopolski Ambasador Smaku.

Poprosiliśmy Aleksandra Zachutę, szefa kuchni, Małopolskiego Ambasadora Smaku o kilka porad na temat gotowania wielkanocnych jajek.

Aleksander Zachuta.
Aleksander Zachuta.

Jajko na twardo umie ugotować chyba każdy. Są jakieś triki na idealne jajko?
Wielkanocne jajka przede wszystkim nie lubią dużego ognia. Warto gotować je na małym ogniu, a do wody dodać..... drewienko. Jak uczy mądrość ludowa, właściwości drewna sprawiają, że jajka nie pękają podczas gotowania. Ta tradycyjna rada podobno doskonale się sprawdza.

Czytaj też: Obwarzanki i małdrzyki, czyli kulinarny Kraków kontra reszta świata

No właśnie. Pęknięta skorupka to zmora...
Jajka pękają również poprzez różnicę temperatur jajek i wody. Aby tego uniknąć nie należy wrzucać  jajka "prosto z lodówki" do wrzątku. Najlepiej wyjąć je wcześniej i trochę odczekać, zanim rozpocznie się gotowanie. Niektórzy radzą też, aby zrobić szpilką małą dziurkę od grubszej strony jajka i dopiero wtedy ugotować.

A jak gotować jajka do malowania, aby skorupka dobrze schodziła?
Według tradycyjnych, babcinych rad należy dosypać sól do wody, w której zamierzamy ugotować jajka.
Wkładając jajka bezpośrednio do wrzątku pamiętajmy, że:

  • po 3 minutach żółtko jajka będzie miękkie, a białko lekko ścięte
  • po 3,5 minutach żółtko będzie zagęszczone, a białko całkowicie się zetnie
  • po 5 minutach żółtko nadal będzie miękkie, a białko mocno ścięte
  • po 6 minutach żółtko mocno zagęszczone, a białko bardzo mocno ścięte
  • powyżej 7 minut jajko będzie ugotowane na twardo

A co zrobić, żeby jajko miało piękny kolor i było smaczne?
Nie zaleca się gotować jajek powyżej 10 minut, ponieważ są one ciężkostrawne, mogą być zrobić się „gumowate”, a żółtko będzie miało siną, nieapetyczną obwódkę.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska