https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanoc 2023. Doskonała rolada boczkowa na świąteczny stół [PRZEPIS]

mad
Rolada boczkowa to propozycja Pań z Koła Gospodyń w Białce na świąteczny stół.
Rolada boczkowa to propozycja Pań z Koła Gospodyń w Białce na świąteczny stół. Fot. Koło Gospodyń w Białce
Rolada z boczku to propozycja Koła Gospodyń z Białki na wielkanocny stół. Zobaczcie przepis!

Rolada z boczku doskonale smakuje na ciepło, a jeszcze lepiej na zimno.

Składniki

  • 1,5 kg surowego boczku
  • 50 dag fileta z kurczaka
  • 50 dkg mielonego mięsa
  • 2-3 cienkie kiełbaski lub kabanos
  • słoiczek musztardy
  • 3-4 ząbki czosnku
  • papryka czerwona, pokrojona w kostkę (albo ugotowana marchewka lub grzybki marynowane)
  • przyprawy

Wykonanie
Boczek naciąć wzdłuż, nie rozcinając do końca, rozbić tłuczkiem, posypać przyprawami i czosnkiem. Filet z kurczaka pokroić na trochę mniejsze kawałki podłużne, przyprawić. Mięso mielone przyprawić dowolnie, wymieszać z papryką. Boczek posmarować musztardą, nałożyć mięso mielone, na środku ułożyć filety (lub polędwiczki wieprzowe) i kabanos (albo cienką kiełbasę), dodać pokrojony czosnek, zwinąć, związać nitką bawełnianą. Można zawinąć w folię. Piec w piekarniku w temperaturze 180 st. przez ok. 1,5 godz. Pod koniec pieczenia rozchylić folię i zrumienić roladę.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska