Rolada z boczku doskonale smakuje na ciepło, a jeszcze lepiej na zimno.
Składniki
- 1,5 kg surowego boczku
- 50 dag fileta z kurczaka
- 50 dkg mielonego mięsa
- 2-3 cienkie kiełbaski lub kabanos
- słoiczek musztardy
- 3-4 ząbki czosnku
- papryka czerwona, pokrojona w kostkę (albo ugotowana marchewka lub grzybki marynowane)
- przyprawy
Wykonanie
Boczek naciąć wzdłuż, nie rozcinając do końca, rozbić tłuczkiem, posypać przyprawami i czosnkiem. Filet z kurczaka pokroić na trochę mniejsze kawałki podłużne, przyprawić. Mięso mielone przyprawić dowolnie, wymieszać z papryką. Boczek posmarować musztardą, nałożyć mięso mielone, na środku ułożyć filety (lub polędwiczki wieprzowe) i kabanos (albo cienką kiełbasę), dodać pokrojony czosnek, zwinąć, związać nitką bawełnianą. Można zawinąć w folię. Piec w piekarniku w temperaturze 180 st. przez ok. 1,5 godz. Pod koniec pieczenia rozchylić folię i zrumienić roladę.

Wideo