„Przysmakiem, nigdzie poza Polską nieznanym, są mazurki. Prawie każdy dom, każda gospodyni ma swój ulubiony i najlepiej wykonywany przez nią mazurek”. Tak o wielkanocnych mazurkach można było przeczytać w przedwojennych książkach kucharskich.
To bardzo niskie ciasto (do 4 cm) wypiekane w różnych kształtach, przeważnie prostokątnym i kwadratowym. Może być wykonane z dwóch warstw kruchego ciasta, które przekłada się masą (np. orzechową czy migdałową). Wierzch wykańcza się wówczas polewą albo lukrem, a następnie ozdabia owocami, orzechami, bakaliami. Druga popularna wersja mazurka przewiduje rozwałkowanie części ciasta na cienki placek i uformowanie wysokiego brzegu z pozostałej części. Środek ciasta wypełnia się masą, rant pozostawiając odkryty.
Jak przygotować wielkanocnego mazurka? Mamy dla Was sprowadzone przepisy!
Najlepsze mazurki na świąteczny stół naszych Czytelników. Zobacz przepisy!
- Mazurek o smaku princessy
- Mazurek z masą kajmakową
- Mazurek piernikowy
- Mazurek z masą cytrynową
- Mazurek wiśniowo-kawowy
- Mazurek z dżemem pomarańczowym
- Mazurek orzechowy na białkach
- Mazurek kajmakowy z bakaliami
- Mazurek żurawinowy
- Mazurek z masą krówkową
Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
