https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

TOP 10 łatwych przepisów na mazurek wielkanocny tradycyjny. Zobacz, jak zrobić to wielkanocne ciasto!

mad
Tradycyjny mazurek wielkanocny. Mazurki z 50 jaj! To dopiero były ciasta! "Dwa i pół funta sera bez soli na tyle ususzonego, aby się dał trzeć na tarce (bo świeży formuje wilgocią zakalec), utrzeć i przesiać przez sito w wiercić w donicy, dodając po jednemu 40 do 50 żółtek..." - tak Lucyna Ćwierczakiewiczowa, popularna autorka przedwojennych książek kucharskich zaczyna przepis na mazurka „najwykwintniejszego”. To dopiero były mazurki! Dziś nikt nie używa 50 jaj do tych ciast, tylko o wiele, wiele mniej. Ile? Zobaczcie receptury! Zebraliśmy dla Was TOP 10 przepisów naszych Czytelników na to świąteczne ciasto. Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. 

„Przysmakiem, nigdzie poza Polską nieznanym, są mazurki. Prawie każdy dom, każda gospodyni ma swój ulubiony i najlepiej wykonywany przez nią mazurek”. Tak o wielkanocnych mazurkach można było przeczytać w przedwojennych książkach kucharskich.

To bardzo niskie ciasto (do 4 cm) wypiekane w różnych kształtach, przeważnie prostokątnym i kwadratowym. Może być wykonane z dwóch warstw kruchego ciasta, które przekłada się masą (np. orzechową czy migdałową). Wierzch wykańcza się wówczas polewą albo lukrem, a następnie ozdabia owocami, orzechami, bakaliami. Druga popularna wersja mazurka przewiduje rozwałkowanie części ciasta na cienki placek i uformowanie wysokiego brzegu z pozostałej części. Środek ciasta wypełnia się masą, rant pozostawiając odkryty.

Jak przygotować wielkanocnego mazurka? Mamy dla Was sprowadzone przepisy!

Najlepsze mazurki na świąteczny stół naszych Czytelników. Zobacz przepisy!

  • Mazurek o smaku princessy
  • Mazurek z masą kajmakową
  • Mazurek piernikowy
  • Mazurek z masą cytrynową
  • Mazurek wiśniowo-kawowy
  • Mazurek z dżemem pomarańczowym
  • Mazurek orzechowy na białkach
  • Mazurek kajmakowy z bakaliami
  • Mazurek żurawinowy
  • Mazurek z masą krówkową

Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska