

Joanna Tokarz, autorka bloga Kuchnia w czekoladzie, uwielbia tego mazurka. Polecamy, bo jest pyszny!
Składniki na spód na blachę 24x36cm
300 g mąki tortowej
200 g margaryny
100 g cukru pudru
3 żółtka
kokos
kakao
Składniki na masę
100 g margaryny
100 g cukru pudru
50 g mleka w proszku
1 łyżka wody
2 kokosowe princessy
Dodatkowo
W zależności od pomysłu dekoracje na wierzch
Wykonanie
Spód: mąkę, cukier, zimną margarynę i żółtka posiekać i zagnieść. Do 3/4 dodać kokos, ponownie zagnieść. Pozostałą część połączyć z kakao. Ciasto odłożyć do lodówki na około godzinę, następnie jasną część rozwałkować i przełożyć do wyłożonej papierem blaszki. Z ciasta ciemnego uformować warkocz o szerokości około 2 cm. Opleść nim cały spód dookoła i lekko docisnąć. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20 minut.
Masa: margarynę roztopić, dodać przesiany cukier puder i cały czas mieszać. Następnie dodać jedną łyżkę zimnej wody i przesiane mleko w proszku. Energicznie wymieszać, by nie było grudek. Można również wspomóc się mikserem. Masę ściągnąć z ognia i dodać posiekane princessy kokosowe. Ciepłą wylać na środek ciasta i równomiernie rozprowadzić. Wystudzić. Mazurka udekorować rozpuszczoną czekoladą, owocami kandyzowanymi lub bakaliami.

Polecamy ciasto według przepisu Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga Kuchenne Wariacje.
Składniki na kruche ciasto
260 g mąki pszennej typ 450
40 g orzechów ziemnych mielonych
100 g cukru pudru
150 g masła
2 żółtka
Składniki na masę
200 g masy kajmakowej orzechowej (lub zwykłej)
50 g powideł śliwkowych
Dodatkowo do dekoracji
migdały, orzechy, rozpuszczona czekolada
Wykonanie
Przesiać mąkę, a w blenderze (jeżeli orzechy nie są w postaci sypkiej mąki) zblendować orzechy z cukrem pudrem. Tak zblendowane orzechy wymieszać z mąką. Następnie posiekać z masłem (my masło ścieramy na tarce na grubych oczkach), a na koniec dodać dwa żółtka. Wszystko razem zagnieść do momentu połączenia składników. Tak przygotowane ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Po 30 minutach wyciągnąć ciasto z lodówki, podzielić na dwie części mniej więcej po równo. Jedną część rozwałkować na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (20x20 cm) – gdzieś na grubość 3-4 milimetrów – a z drugiej zrobić ozdobny rancik (ok. 5 minimetrów), który ułożyć na rozwałkowane ciasto. Tak przygotowaną blaszkę włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (bez termoobiegu) i piec ok. 20 minut aż ciasto złapie złoty kolor.
Kiedy ciasto wystygnie, rozsmarować na nim cienką warstwę powideł, a następnie wyłożyć w granicy naszego ranciku masę kajmakową. Masę kajmakową możecie kupić już gotową. Na koniec udekorować mazurka zgodnie z naszą wizją twórczą i gotowe.

Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Wygiełzowie (gmina Babice) na świąteczny stół polecają mazurka piernikowego.
Składniki
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 kostki masła
3 łyżki mleka
1/2 słoiczka miodu (250 g)
szczypta soli
Składniki na masę grysikową
0,5 l mleka
3 łyżki grysiku
1 kostka masła
1 szklanka cukru pudru
olejek migdałowy (parę kropel)
Wykonanie
Miód roztopić z masłem, mąkę przesiać z sodą, jajka utrzeć z cukrem pudrem. Zarabiając ciasto dolewać roztopiony miód z margaryną. Upiec z tego 4 cienkie placki. Zimne przełożyć masą grysikową. Można jeden placek przełożyć powidłami śliwkowymi.
Masa grysikowa: mleko zagotować, wsypać grysik i ugotować. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Do utartego masła dodawać po trochu wystudzony grysik i ucierać. Jak masa będzie gotowa dodać olejek migdałowy i wymieszać.