
Polecamy wielkanocny mazurek z masą cytrynową Marty Góry z Krakowa.
Składniki na kruche ciasto
2 żółtka
6 dag cukru pudru
30 dag mąki
25 dag masła
Składniki na masę cytrynową
1- 1,5 cytryny ( w zależności od wielkości): sok, otarta skórka i miąższ bez pestek zmiksować z 1-1,5 łyżką cukru
20 dag masła
20 dag cukru pudru
śmietanka 30 proc. ( max ¼ szklanki)
Wykonanie
Zagnieść ciasto ze wszystkich powyższych składników i włożyć do lodówki na dowolny czas.
Blachę o wymiarach 23x31 cm wysmarować tłuszczem, wyłożyć do niej ciasto i nakłuć widelcem dość gęsto, aby nie robiły się pęcherze podczas pieczenia. Upiec w temperaturze ok. 200-220 stopni na złoty kolor.
Masa cytrynowa: masło ucierać z cukrem, pod koniec dodając śmietankę i cukier na przemian z masą cytrynową. Utrzeć, aby masa stała się gładka i cytrynowa.
Wyłożyć na upieczone ciasto i wyrównać. Udekorować dowolnie. Ja udekorowałam roztopioną gorzką czekoladą. Najlepiej smakuje schłodzony w lodówce

Elżbieta Połowniak na wielkanocny stół proponuje mazurka wiśniowo-kawowego.
Składniki na spód
250 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
Składniki na mus kawowy
150 ml śmietanki kremówki (najlepiej 36 proc.)
200 g białej czekolady
2 łyżki miałkiej kawy rozpuszczalnej
1 pełna łyżka masła (ok. 2 płaskie)
Dodatkowo
500 g frużeliny wiśniowej
Wykonanie
Masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach do mąki wymieszanej z cukrem. Następnie dodać żółtko oraz wodę i zrobić gładkie ciasto.
Miękkie ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i wyłożyć nim formę na tartę o średnicy 25 cm (również lekko podsypaną mąką).
Formę z ciastem wstawić do lodówki na 2-3 godziny a następnie do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 20 minut. Ciasto powinno być rumiane, ale niezbyt mocno spieczone. Upieczone ciasto odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Frużelinę przełożyć do małego rondelka i gotować cały czas mieszając przez około 7 minut. Po zdjęciu z ognia odstawić ją na około 10-15 minut (od czasu do czasu mieszając) i wciąż ciepłą, płynną konfiturę przelać na wystudzone ciasto i odstawić do całkowitego wystudzenia i zastygnięcia.
Śmietankę oraz masło dać do rondelka i podgrzewać do chwili aż masło się rozpuści, a śmietanka będzie mocno gorąca (ale nie powinna się zagotować). Do gorącej śmietanki wsypać kawę i energicznie wymieszać rózgą, aby wszystkie grudki się rozpuściły. Następnie dodać połamaną czekoladę i nadal mieszać do czasu aż się rozpuści.
Gładką, jednolitą masę wylać na zastygniętą konfiturę.
Kiedy masa kawowa wystygnie, mazurka włożyć do lodówki na 2-3 godziny, a następnie udekorować według własnego uznania. Mazurek ponownie dać do lodówki i schłodzić.

Przepis poleca Aleksandra Faiks, autorka bloga Cook, please.
Składniki na spód
350 g mąki
200 g masła
1 jajko
1 żółtko
pół szklanki cukru
pół opakowania cukru wanilinowego
Dodatkowo
1 białko
Składniki na masę
1 tabliczka gorzkiej czekolady
dżem pomarańczowy
puszka mleka skondensowanego
rodzynki, skórka pomarańczowa, migdały
Wykonanie
Zagotować w garnku puszkę mleka skondensowanego - gotować 2 godziny, trzeba pilnować, by puszka była przykryta wodą.
Ze składników na spód zrobić ciasto i włożyć je
na pół godziny do lodówki.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na to położyć rozwałkowane ciasto. Trochę ciasta zostawić na boki – zrolować i ułożyć na brzegach.
Posypać czymś ciężkim i włożyć na 15 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po tym czasie wyjąć, posmarować białkiem i piec kolejne 10 minut.
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Spód ciasta cienko posmarować dżemem pomarańczowym. Na to wyłożyć mleko skondensowane, czekoladę oraz skórkę pomarańczową, migdały i rodzynki.

Mazurek orzechowy na białkach od lat przygotowywany jest w domu Marty Góry z Krakowa.
Składniki
11 białek
25 dag cukru pudru
25 dag orzechów ( można dać mieszankę orzechów włoskich, laskowych i migdałów i zmielić na maszynce do mielenia orzechów)
wanilia utarta z cukrem lub cukier waniliowy
5 dag gorzkiej, twardej czekolady
Składniki na lukier kawowy
20 dag cukru pudru
łyżka klarowanego masła
łyżka ekstraktu kawowego
2-3 łyżki mleka
Wykonanie
Białka ubić na bardzo sztywną pianę, dodając stopniowo w czasie ubijania cukier puder. Piana powinna być twarda i lśniąca. Połączyć delikatnie z utartą wanilią (cukier waniliowy), zmielonymi orzechami i utartą czekoladą. Masę wyłożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy o dużej średnicy (mazurek nie powinien być zbyt wysoki) i włożyć do nagrzanego pieca . Piec w 180- 200 stopniach do upieczenia (aż patyczek włożony do ciasta będzie suchy, zwykle 40-50 minut).
Lukier. 20 dag cukru pudru utrzeć z łyżką sklarowanego masła, 1 łyżeczką (z czubem) ekstraktu kawowego, dodając stopniowo 2-3 łyżki gorącego mleka. Jeszcze ciepłym lukrem pokryć cały mazurek, udekorować orzechami, migdałami, kolorowym groszkiem według uznania.