9 z 12
- Mazurek kajmakowy z bakaliami przygotujemy w kilka chwil....

- Mazurek kajmakowy z bakaliami przygotujemy w kilka chwil. Nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole – mówi Katarzyna Jaworek, autorka bloga Tradycyjna kuchnia Kasi.

Składniki na ciasto
200 g mąki
150 g masła lub margaryny
3 żółtka
1/2 łyżki śmietany 18 proc.
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo
1/2 puszki masy kajmakowej
bakalie do dekoracji (migdały, płatki migdałowe, żurawina, orzechy laskowe).

Wykonanie
Mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z masłem (margaryną). Dodać żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia oraz cukier. Zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować. Ostrym nożem wykroić w cieście kształt jajka. Pozostałe ciasto wykorzystać do zrobienia brzegu. Ciasto ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Na przestudzonym cieście rozsmarować masę kajmakową. Ciasto udekorować bakaliami według uznania.

10 z 12
Smak i urodę mazurków pieczonych przez panie z Koła Gospodyń...

Smak i urodę mazurków pieczonych przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Konaszówce mogą poznać bywalcy Jarmarków Wielkanocnych w Miechowie. Mozna tam skosztować i kupić ich wspaniałe ciasta. Panie podają przepis na mazurka żurawinowego.

Składniki na ciasto (duża brytfanna)

60 dag mąki tortowej
10 dag mąki ziemniaczanej
16 dag cukru
40 dag masła
2 całe jajka
4-5 jajek ugotowanych na twardo
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę czekoladowo-żurawinowa
20 dag masła
1 literatka mleka
4 białe czekolady
50 dag suszonej żurawiny

Wykonanie
Mąkę, masło, cukier, jajka i żółtka ugotowane na twardo, przetarte przez sito i proszek do pieczenia krótko zarobić i odłożyć na 30 minut do lodówki. Następnie po rozwałkowaniu, w brytfannie uformować wałeczek i przykleić posmarowanym białkiem. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić.
Do garnka dać masło, mleko i połamaną czekoladę. Podgrzać na jednolitą masę i dodać żurawinę. Masę wylać na ciasto. Zostawić do zastygnięcia. Aby mazurek był wyższy, można go ułożyć na warstwie biszkopta posmarowanego konfiturą.

11 z 12
Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich w Kościelisku...
fot. Wojciech Matusik

Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich w Kościelisku zawiązało się w maju 2014 roku z inicjatywy Ewy Słodyczki. Początkowo działało, jako nieformalna grupa kobiet, przy Związku Podhalan. Przepisem na pyszny mazurek podzieliła się Sara Sieradzan, członkini koła.

Składniki na ciasto
35 dag mąki pszennej
10 dag cukru pudru
20 dag masła, zimnego
łyżka śmietany 18 proc.
2 żółtka

Składniki na masę krówkową
1/2 puszki gotowej masy krówkowej
5 łyżek dżemu morelowego

Dodatkowo
rodzynki
płatki migdałów
kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa
daktyle, orzechy, itp. (według smaku)

Wykonanie
Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać, dodać żółtka, cukier, śmietanę, szybko zagnieść.
Blachę o wymiarach 35x25 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, przenieść na blaszkę, dokładnie wylepić spód i wyrównać. Ozdobić wokół skręconym wałeczkiem ciasta (wersja wielkanocna).
Piec w temperaturze 200 st. przez ok. 20 minut, na jasnozłoty kolor. Ciasto jest płaskie, ale właśnie takie ma być! Ostudzić!
Dżemem morelowym, a potem gotową masą krówkową posmarować upieczone i wystudzone ciasto.
Posmarowane ciasto udekorować bakaliami. Mogą to być rodzynki, płatki migdałów, kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa, daktyle, orzechy, itp.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Pożegnanie papieża Franciszka w Krakowie. Wierni modlą się w Łagiewnikach

Pożegnanie papieża Franciszka w Krakowie. Wierni modlą się w Łagiewnikach

Bocianie gniazdo z najpiękniejszym widokiem na świecie. Takie rzeczy w Małopolsce!

Bocianie gniazdo z najpiękniejszym widokiem na świecie. Takie rzeczy w Małopolsce!

Polecamy

Pożegnanie papieża Franciszka w Krakowie. Wierni modlą się w Łagiewnikach

Pożegnanie papieża Franciszka w Krakowie. Wierni modlą się w Łagiewnikach

Zakopianka, czyli góralskie pole bitwy. Bywało już ostro. Jak będzie teraz?

Zakopianka, czyli góralskie pole bitwy. Bywało już ostro. Jak będzie teraz?

Przy Galerii Gorlickiej trwa nasza redakcyjna akcja "Zielona zamiana"

Przy Galerii Gorlickiej trwa nasza redakcyjna akcja "Zielona zamiana"