https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na obiad lub kolację w plenerze. Pieczonki w kociołku z ogniska

mad
Pieczonki z ogniska smakują obłędnie. Zobaczcie jak je zrobić.
Pieczonki z ogniska smakują obłędnie. Zobaczcie jak je zrobić. Fot. Katarzyna Kośmider
Propozycja na proste, pyszne i sycące danie jednogarnkowe. Przygotowywane na zewnątrz, na ognisku, w żeliwnym garnku smakuje obłędnie. Zobaczcie przepis.

Pieczonki to wyjątkowe danie dla łasuchów. Przygotowuje się je zazwyczaj dla kilku osób w wielkim, żeliwnym garnku. To doskonała alternatywa dla pieczonych kiełbas czy ziemniaków z ogniska. Spróbujcie, bo warto.

Pieczonki w kociołku z ogniska [PRZEPIS]

Proporcje na garnek żeliwny o pojemności około 7 litrów

Składniki

  • 3 kg ziemniaków
  • 200 g boczku
  • 3 laski kiełbasy (podwawelska lub toruńska)
  • 1 kg cebuli
  • 1 duża marchewka
  • 1 duży burak
  • pęczek koperku
  • przypraw do ziemniaków
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki smalcu
  • 1-2 liście kapusty

Wykonanie
Garnek posmarować smalcem na dnie i na bocznych ściankach. Wyłożyć dno i boki garnka boczkiem pokrojonym w cienkie plasterki.
Ziemniaki, marchewkę i buraka umyć, obrać, pokroić w plasterki, cebule pokroić w piórka, kiełbasę pokroić w plasterki lub kostkę.
W dużej misce wszystko razem wymieszać, przyprawić solą, pieprzem, przyprawą do ziemniaków oraz posiekanym koperkiem.
Przełożyć do garnka, mocno ugnieść. Na wierzch położyć odrobinę smalcu, przykryć pieczonki liściem białej kapusty, dokręcić wieko garnka i piec ziemniaki na żarze z ogniska przez około 40 minut.
Przepis Katarzyny Kośmider

Zobacz też inne przepisy:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska