Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Domowe pieczywo. Proziaki, czyli szybkie domowe bułki na sodzie – bez drożdży [PRZEPISY]

mad
Proziaki to proste, szybki i pyszne bułeczki na sodzie. Zobaczcie przepisy!
Proziaki to proste, szybki i pyszne bułeczki na sodzie. Zobaczcie przepisy! Fot. Joanna Tokarz
Proziaki dawniej zastępowały codzienne pieczywo. Ich przygotowanie jest banalnie proste i robi się je bardzo szybko. Nie potrzeba drożdży. Zobaczcie przepisy naszych Czytelników.

Proziaki, czyli proste i szybkie bułeczki na sodzie! Dawniej rozrobione ciasto piekło się na „kuchni”, dziś możemy to zrobić na zwykłej patelni.

- Jedną ze starych babcinych receptur jest przepis na bułeczki na sodzie, u nas nazywane prołziokami. Są to okrągłe lub kwadratowe placki pieczone na płycie kuchennej, które smakiem i konsystencją przypominają chleb - mówią gospodynie z Moszczenicy.
Z przygotowaniem bułeczek na sodzie poradzi sobie każdy! Ich zrobienie nie zajmie więcej jak 15 minut! Nie róbcie ich za dużych, bo na patelni rosną w oczach!

Proziaki - bułki na sodzie.
Proziaki - bułki na sodzie. Fot. Joanna Tokarz

Proziaki, czyli bułki na sodzie, bez drożdży [PRZEPIS]

Składniki

  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 600 g zsiadłego mleka
  • 1 płaska łyżka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli

Wykonanie
Mąkę przesiać, dodać jajko, sól oraz zsiadłe mleko wymieszane z sodą oczyszczoną - posiekać. Jeśli ciasto jest zbyt twarde dodać zsiadłe mleko, jeśli się klei - podsypać mąką.
Odrywać po kawałku ciasta (wielkości niewiele większej niż piłeczka pingpongowa). Każdą rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Usmażyć na rumiany kolor na rozgrzanym oleju. Podawać na ciepło z masłem i szklanką mleka.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”

Prołzioki
Prołzioki Fot. archiwum

Proziaki z Moszczenicy, tutaj nazywane „prołziokami" [PRZEPIS]

Składniki

  • 1/2 kg maki pszennej
  • 1/2 kg pszennej mąki razowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki prołzy (sody)
  • 1/2 litra zsiadłego mleka lub kefiru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1-2 jaja

Wykonanie
Do naczynia wlać mleko. Dodać pozostałe składniki i wyrobić. Ciasto powinno być wolniejsze niż na pierogi. Rozwałkować na grubość 1 i 1/2 cm i kroić nożem na kwadraty. Piec powoli z obydwu stron na płycie kuchennej. Można też na rozgrzanej mocno patelni. Można je jeść z masłem lub powidłem popijając mlekiem.

od 7 lat
Wideo

Nasze Miasto - Restauracja Gruzinka

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska