Proziaki, czyli proste i szybkie bułeczki na sodzie! Dawniej rozrobione ciasto piekło się na „kuchni”, dziś możemy to zrobić na zwykłej patelni.
- Jedną ze starych babcinych receptur jest przepis na bułeczki na sodzie, u nas nazywane prołziokami. Są to okrągłe lub kwadratowe placki pieczone na płycie kuchennej, które smakiem i konsystencją przypominają chleb - mówią gospodynie z Moszczenicy.
Z przygotowaniem bułeczek na sodzie poradzi sobie każdy! Ich zrobienie nie zajmie więcej jak 15 minut! Nie róbcie ich za dużych, bo na patelni rosną w oczach!

Proziaki, czyli bułki na sodzie, bez drożdży [PRZEPIS]
Składniki
- 5 szklanek mąki pszennej
- 600 g zsiadłego mleka
- 1 płaska łyżka sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka soli
Wykonanie
Mąkę przesiać, dodać jajko, sól oraz zsiadłe mleko wymieszane z sodą oczyszczoną - posiekać. Jeśli ciasto jest zbyt twarde dodać zsiadłe mleko, jeśli się klei - podsypać mąką.
Odrywać po kawałku ciasta (wielkości niewiele większej niż piłeczka pingpongowa). Każdą rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Usmażyć na rumiany kolor na rozgrzanym oleju. Podawać na ciepło z masłem i szklanką mleka.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”

Proziaki z Moszczenicy, tutaj nazywane „prołziokami" [PRZEPIS]
Składniki
- 1/2 kg maki pszennej
- 1/2 kg pszennej mąki razowej
- 1 i 1/2 łyżeczki prołzy (sody)
- 1/2 litra zsiadłego mleka lub kefiru
- 1 łyżeczka soli
- 1-2 jaja
Wykonanie
Do naczynia wlać mleko. Dodać pozostałe składniki i wyrobić. Ciasto powinno być wolniejsze niż na pierogi. Rozwałkować na grubość 1 i 1/2 cm i kroić nożem na kwadraty. Piec powoli z obydwu stron na płycie kuchennej. Można też na rozgrzanej mocno patelni. Można je jeść z masłem lub powidłem popijając mlekiem.
