Desery. Kultowe, dwukolorowe ciasto „zebra” [PRZEPIS]

mad
Dwukolorowe, łatwe ciasto "zebra". Zobaczcie przepis!
Dwukolorowe, łatwe ciasto "zebra". Zobaczcie przepis! Fot. Anna Cyganik-Idęć
Udostępnij:
Kto z nas nie pamięta ciasta „zebra”? To dwukolorowe, łatwe ciasto robi się błyskawicznie. Zobaczcie przepis!

Dwukolorowe ciasto „zebra” dawniej często gościło na naszych stołach. Warto przypomnieć sobie przepis i wrócić do smaków dzieciństwa. Przepisem podzieliła się Anna Cyganik-Idęć, autorka bloga „Mania wypiekania”. Pani Anna uwielbia piec ciasta, ciasteczka, muffinki oraz przyrządzać desery.
– Gdy częstowałam znajomych moimi wypiekami, często prosili mnie o przepisy, dlatego rozpoczęłam prowadzenie bloga www.maniawypiekania.pl i „wrzucam” tu sprawdzone przeze mnie receptury. W dzieciństwie założyłam swój „Zeszyt Kuchcika” i teraz część z zapisanych przeze mnie wiele lat temu przepisów można znaleźć na mojej stronie –opowiada.

Ciasto zebra [PRZEPIS]

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • szklanka oranżady (lub wody mineralnej gazowanej)
  • szklanka oleju
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mąki

Wykonanie
Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Po trochu dodawać oranżady i oleju. Podzielić ciasto na pół do dwóch misek. Do jednej dodać 3 łyżki kakao (przesiać je, żeby nie miało grudek), a do drugiej 3 łyżki mąki.
Okrągłą blaszkę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na środek blachy wylewać po 3 łyżki jasnego i ciemnego ciasta na zmianę - aż do wykończenia mas.
Piec około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

miejsce #1

Amica

Amica DFM41E6qISN

1 785,71 zł1 299,00 zł-27%
miejsce #2

Siemens

Siemens iQ700 SN87YX03CE

7 170,67 zł5 462,53 zł-24%
miejsce #3

Bosch

Bosch Serie 6 Home Connect SMD6TCX00E

5 399,00 zł4 159,00 zł-23%
miejsce #4

Bosch

Bosch Serie 2 SRS2HKI59E

2 099,00 zł1 699,00 zł-19%
miejsce #5

Electrolux

Electrolux ESF2400OW

1 399,00 zł1 189,67 zł-15%
miejsce #6

Miele

MIELE G 5022 SC

3 679,00 zł3 299,00 zł-10%
Materiały promocyjne partnera

Największa od dziesięcioleci susza we Francji

Komentarze 3

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

M
Mania
31 stycznia, 20:49, Michał:

Moja babcia często robimy, jak wpadam w odwiedzinki, a do tego kompocik albo caprio czarna porzeczka ;-)

no ja duży sentyment do takich deserów i caprio, też mi się miło kojarzą z dzieciństwem, w szczególności porzeczkowe caprio ;-)

I
Iga
31 stycznia, 20:49, Michał:

Moja babcia często robimy, jak wpadam w odwiedzinki, a do tego kompocik albo caprio czarna porzeczka ;-)

U mnie tak samo, do picia u dziadków kompocik albo caprio, no i zawsze jakieś ciacho

M
Michał

Moja babcia często robimy, jak wpadam w odwiedzinki, a do tego kompocik albo caprio czarna porzeczka ;-)

Więcej informacji na stronie głównej Gazeta Krakowska
Dodaj ogłoszenie