Dwukolorowe ciasto „zebra” dawniej często gościło na naszych stołach. Warto przypomnieć sobie przepis i wrócić do smaków dzieciństwa. Przepisem podzieliła się Anna Cyganik-Idęć, autorka bloga „Mania wypiekania”. Pani Anna uwielbia piec ciasta, ciasteczka, muffinki oraz przyrządzać desery.
– Gdy częstowałam znajomych moimi wypiekami, często prosili mnie o przepisy, dlatego rozpoczęłam prowadzenie bloga www.maniawypiekania.pl i „wrzucam” tu sprawdzone przeze mnie receptury. W dzieciństwie założyłam swój „Zeszyt Kuchcika” i teraz część z zapisanych przeze mnie wiele lat temu przepisów można znaleźć na mojej stronie –opowiada.
Ciasto zebra [PRZEPIS]
Składniki
- 2,5 szklanki mąki
- szklanka cukru
- szklanka oranżady (lub wody mineralnej gazowanej)
- szklanka oleju
- 5 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki mąki
Wykonanie
Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Po trochu dodawać oranżady i oleju. Podzielić ciasto na pół do dwóch misek. Do jednej dodać 3 łyżki kakao (przesiać je, żeby nie miało grudek), a do drugiej 3 łyżki mąki.
Okrągłą blaszkę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na środek blachy wylewać po 3 łyżki jasnego i ciemnego ciasta na zmianę - aż do wykończenia mas.
Piec około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową.
Zobacz koniecznie!

Chleb z ziarnami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?