Domowa chałka – przepis. Przepisem na domową chałkę z marmoladą różana podzieliła się nasza Czytelniczka Aleksandra Faiks.
Składniki
- 500 g mąki (do ciasta i do rozczynu)
- 200 ml mleka (do ciasta i do rozczynu)
- 40 g drożdży
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 1 jajko + 1 żółtko
- opakowanie 320 g marmolady różanej
- brązowy cukier
Wykonanie
Rozetrzeć drożdże z cukrem, dodać 4 łyżki ciepłego mleka i 3 łyżki mąki. Wymieszać, by pozbyć się grudek i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. W drugiej misce wymieszać resztę mąki i cukru, dodać jajo i resztę mleka. Roztopić masło. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodać do pozostałych składników i zagnieść. Pod koniec dolać masło, zagnieść jeszcze raz i zostawić na 40 minut do wyrośnięcia.
Ciasto ponownie zagnieść i podzielić na pół. Rozwałkować na szeroki prostokąt i posmarować marmoladą, oprócz brzegów. Brzegi posmarować wodą. Zawinąć i skleić boki. Ułożyć warkocz.
Żółtko wymieszać z łyżką mleka i posmarować warkocz, posypać brązowym cukrem. Piec 20 minut w 200 stopniach, potem jeszcze 10 lecz przykryć chałkę folią aluminiową.
Zobacz koniecznie!
