https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Domowe wypieki. Chałka z marmoladą różaną [PRZEPIS]

mad
Domowa chałka z marmoladą różaną.
Domowa chałka z marmoladą różaną. Fot. Aleksandra Faiks
Pyszna drożdżowa chałka – przepis. Chałka to puszyste drożdżowe pieczywo pszenne. Ma kształt warkocza. Zobaczcie przepis!

Domowa chałka – przepis. Przepisem na domową chałkę z marmoladą różana podzieliła się nasza Czytelniczka Aleksandra Faiks.

Składniki

  • 500 g mąki (do ciasta i do rozczynu)
  • 200 ml mleka (do ciasta i do rozczynu)
  • 40 g drożdży
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • opakowanie 320 g marmolady różanej
  • brązowy cukier

Wykonanie
Rozetrzeć drożdże z cukrem, dodać 4 łyżki ciepłego mleka i 3 łyżki mąki. Wymieszać, by pozbyć się grudek i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. W drugiej misce wymieszać resztę mąki i cukru, dodać jajo i resztę mleka. Roztopić masło. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodać do pozostałych składników i zagnieść. Pod koniec dolać masło, zagnieść jeszcze raz i zostawić na 40 minut do wyrośnięcia.
Ciasto ponownie zagnieść i podzielić na pół. Rozwałkować na szeroki prostokąt i posmarować marmoladą, oprócz brzegów. Brzegi posmarować wodą. Zawinąć i skleić boki. Ułożyć warkocz.
Żółtko wymieszać z łyżką mleka i posmarować warkocz, posypać brązowym cukrem. Piec 20 minut w 200 stopniach, potem jeszcze 10 lecz przykryć chałkę folią aluminiową.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

M
Mati

ja uwielbiam z powidłami śliwkowymi łowicz

Polecane oferty
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska