https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Proziaki, czyli pyszne bułeczki na sodzie [PRZEPIS]

Joanna Tokarz
Joanna Tokarz
Proziaki - bułeczki na sodzie - prosty przepis

Joanna Tokarz, autorka bloga Kuchnia w czekoladzie, poleca proziaki.

Składniki

  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 600 g zsiadłego mleka
  • 1 płaska łyżka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli

Wykonanie
Mąkę przesiać, dodać jajko, sól oraz zsiadłe mleko wymieszane z sodą oczyszczoną - posiekać. Jeśli ciasto jest zbyt twarde dodać zsiadłe mleko, jeśli się klei - podsypać mąką.

Odrywać po kawałku ciasta (wielkości niewiele większej niż piłeczka pingpongowa). Każdą rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Usmażyć na rumiany kolor na rozgrzanym oleju. Podawać na ciepło z masłem i szklanką mleka.

Zobacz koniecznie:

Zobacz koniecznie:

Zobacz koniecznie:

Zobacz też:

Nie masz pomysłu na obiad? Zobacz:

Zainspiruj się!

Zobacz koniecznie:

Zobacz też:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska