Joanna Tokarz, autorka bloga Kuchnia w czekoladzie, poleca proziaki.
Składniki
- 5 szklanek mąki pszennej
- 600 g zsiadłego mleka
- 1 płaska łyżka sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka soli
Wykonanie
Mąkę przesiać, dodać jajko, sól oraz zsiadłe mleko wymieszane z sodą oczyszczoną - posiekać. Jeśli ciasto jest zbyt twarde dodać zsiadłe mleko, jeśli się klei - podsypać mąką.
Odrywać po kawałku ciasta (wielkości niewiele większej niż piłeczka pingpongowa). Każdą rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Usmażyć na rumiany kolor na rozgrzanym oleju. Podawać na ciepło z masłem i szklanką mleka.
Zobacz koniecznie:
Zobacz koniecznie:
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz też:Małopolskie przysmaki: kycioki z Niedźwiedzia
Zobacz też:Małopolskie przysmaki: starosądecka bryjka
Zobacz też:Kotlety z jajek Koła Gospodyń Wiejskich w Buczkowie
Zobacz też:Małopolskie przysmaki: kołacz z serem i kruszonką
Zobacz też:Placki z blachy po zobielsku
Zobacz też:Regionalne przysmaki: kluski kudłate z kwaśnicą z Woli Radziszowskiej
Zobacz też:Chrzanowskie ziemniaki po cabańsku
Zobacz też:Rzodkie ziemnioki ze Smęgorzowa
Zobacz też:Kulasina z Bogdanówki
Zobacz też:Siedliszowskie koziołki
Zobacz też:Tradycyjna krówka regulicka
Nie masz pomysłu na obiad? Zobacz:
Zainspiruj się!
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:

Wideo