Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Proziaki, czyli pyszne bułeczki na sodzie [PRZEPIS]

Joanna Tokarz
Joanna Tokarz
Proziaki - bułeczki na sodzie - prosty przepis

Joanna Tokarz, autorka bloga Kuchnia w czekoladzie, poleca proziaki.

Składniki

  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 600 g zsiadłego mleka
  • 1 płaska łyżka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli

Wykonanie
Mąkę przesiać, dodać jajko, sól oraz zsiadłe mleko wymieszane z sodą oczyszczoną - posiekać. Jeśli ciasto jest zbyt twarde dodać zsiadłe mleko, jeśli się klei - podsypać mąką.

Odrywać po kawałku ciasta (wielkości niewiele większej niż piłeczka pingpongowa). Każdą rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Usmażyć na rumiany kolor na rozgrzanym oleju. Podawać na ciepło z masłem i szklanką mleka.

Zobacz koniecznie:

Zobacz koniecznie:

Zobacz koniecznie:

Zobacz też:

Nie masz pomysłu na obiad? Zobacz:

Zainspiruj się!

Zobacz koniecznie:

Zobacz też:

od 12 lat
Wideo

Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska