Baba wielkanocna to niewątpliwie królowa świątecznego stołu. Bez wielkanocnych bab nie wyobrażamy sobie świąt Wielkiej Nocy. Pierwszy raz baby na polskich stołach pojawiły się w już XV wieku! Od wieków panie domu wypiekały baby z najwyższą starannością. Dziś też nie wyobrażamy sobie świąt bez baby. Najpopularniejsza to drożdżowa z dużą ilością rodzynek, urzekająca smakiem i puszystością. Często na stole pojawiają się też babki piaskowe i czekoladowe. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, by nieco złamać tradycję i upiec babkę z makiem.
Wielkanocna baba makowa [PRZEPIS]

Składniki:
- 125 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 250 g cukru
- 250 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki mleka
- 135 g suchego maku
- 2 łyżki soku z cytryny
- masło i bułka tarta do wysmarowania formy
Dekoracja wielkanocnej baby:
- lukier, czyli cukier puder i sok z wyciśniętej jednej cytryny
- cytrynowa skórka kandyzowana
Wykonanie baby makowej
Najpierw ucieramy masło na gładką masę stopniowo dodając po jajku i dosypując cukier. Potem dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Następnie wlewamy mleko, wsypujemy suchy mak oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i wlewamy do natłuszczonej i posypanej bułką formy.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy ok 50-60 minut.
Kiedy babka wystygnie przygotowujemy lukier. Do wyciśniętego soku z cytryny dodajemy cukier puder i mieszamy do momentu aż zgęstnieje jednak będzie na tyle płynny aby dało się go wylać na naszą babkę. Na koniec dekorujemy kandyzowaną skórką z cytryny.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga „Kuchenne Wariacje”
Zobacz też inne przepisy na wielkanocne dania
- Żurek na Wielkanoc! Zaskocz wszystkich nowym przepisem na świąteczny żurek
- Przepisy na nietypowe dania wielkanocne
- Tradycyjne dania wielkanocne. Przepisy naszych Czytelników
- Przepisy na pyszne wielkanocne sałatki naszych Czytelników
- Przepisy na faszerowane jajka
- Przepisy z jajkami w roli głównej na Wielkanoc
