Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Babka wielkanocna. Przepisy naszych Czytelników na baby wielkanocne [TOP 10 PRZEPISÓW]

mad
Baba wielkanocna - sprawdzone przepisy naszych Czytelników. Bez wielkanocnych bab nie wyobrażamy sobie świąt. Pierwszy raz na polskich stołach pojawiły się w XV wieku i od tej pory nieprzerwanie królują podczas rodzinnych spotkań. Najbardziej popularna i tradycyjna, to ta drożdżowa z dużą ilością rodzynek, urzekająca smakiem i puszystością. W czym tkwi sekret idealnego wypieku baby i jak znaleźć na nią sposób, aby zawsze wychodziła idealnie? Mamy dla was TOP 10 przepisów naszych Czytelników! Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. 

Przepisy naszych Czytelników na wielkanocne baby. Zobacz, jak zrobić pyszną babkę wielkanocną:

„Udana baba wielkanocna jest największą chlubą gospodyni” - pisała autorka przedwojennego poradnika pieczenia ciast. Tym, czym na pierwszy rzut oka wyróżnia się to ciasto, jest kształt. Piecze się je bowiem w charakterystycznych karbowanych formach o kształcie ściętego stożka, a po upieczeniu oblewa lukrem lub czekoladą.
Jak czytamy w przedwojennym poradniku: „Udanie się bab zależy przede wszystkim od suchości mąki, dobroci drożdży i świeżości jaj”. Pieczmy więc kształtne i pyszne baby w te święta!

  • Tradycyjna wielkanocna babka piaskowa
  • Wielkanocna łatwa i szybka babka piaskowa
  • Wielkanocna trójkolorowa babka Koła Gospodyń Wiejskich
  • Wielkanocna baba herbaciana z lukrem
  • Wielkanocna babka parzona
  • Wielkanocna babka czekoladowa z wiśniami kandyzowanymi
  • Tradycyjna wielkanocna babka drożdżowa Koła Gospodyń Wiejskich
  • Wielkanocna baba kakaowa
  • Wielkanocna babka herbaciana z rodzynkami i suszoną wiśnią
  • Wielkanocna szybka babka
  • Wielkanocna babka o smaku Rafaello

Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. 

Baba wielkanocna to niewątpliwie królowa świątecznych stołów. Warto więc też wspomnieć, że jest nie tylko smaczna, ale i zdrowe! Jej najistotniejszym składnikiem są drożdże, które charakteryzują się niezwykłym bogactwem wartości odżywczych. Są źródłem łatwo przyswajalnego białka, aminokwasów, naturalnych witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na układ nerwowy oraz zwiększają ogólną witalność organizmu. Jedzmy więc babę na zdrowie!

od 7 lat
Wideo

Wytrawny sernik z pomidorkami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska