Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Babka wielkanocna. Przepisy naszych Czytelników na baby wielkanocne [TOP 10 PRZEPISÓW]

mad
Baba wielkanocna - sprawdzone przepisy naszych Czytelników. Bez wielkanocnych bab nie wyobrażamy sobie świąt. Pierwszy raz na polskich stołach pojawiły się w XV wieku i od tej pory nieprzerwanie królują podczas rodzinnych spotkań. Najbardziej popularna i tradycyjna, to ta drożdżowa z dużą ilością rodzynek, urzekająca smakiem i puszystością. W czym tkwi sekret idealnego wypieku baby i jak znaleźć na nią sposób, aby zawsze wychodziła idealnie? Mamy dla was TOP 10 przepisów naszych Czytelników! Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. 

Przepisy naszych Czytelników na wielkanocne baby. Zobacz, jak zrobić pyszną babkę wielkanocną:

„Udana baba wielkanocna jest największą chlubą gospodyni” - pisała autorka przedwojennego poradnika pieczenia ciast. Tym, czym na pierwszy rzut oka wyróżnia się to ciasto, jest kształt. Piecze się je bowiem w charakterystycznych karbowanych formach o kształcie ściętego stożka, a po upieczeniu oblewa lukrem lub czekoladą.
Jak czytamy w przedwojennym poradniku: „Udanie się bab zależy przede wszystkim od suchości mąki, dobroci drożdży i świeżości jaj”. Pieczmy więc kształtne i pyszne baby w te święta!

  • Tradycyjna wielkanocna babka piaskowa
  • Wielkanocna łatwa i szybka babka piaskowa
  • Wielkanocna trójkolorowa babka Koła Gospodyń Wiejskich
  • Wielkanocna baba herbaciana z lukrem
  • Wielkanocna babka parzona
  • Wielkanocna babka czekoladowa z wiśniami kandyzowanymi
  • Tradycyjna wielkanocna babka drożdżowa Koła Gospodyń Wiejskich
  • Wielkanocna baba kakaowa
  • Wielkanocna babka herbaciana z rodzynkami i suszoną wiśnią
  • Wielkanocna szybka babka
  • Wielkanocna babka o smaku Rafaello

Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. 

Baba wielkanocna to niewątpliwie królowa świątecznych stołów. Warto więc też wspomnieć, że jest nie tylko smaczna, ale i zdrowe! Jej najistotniejszym składnikiem są drożdże, które charakteryzują się niezwykłym bogactwem wartości odżywczych. Są źródłem łatwo przyswajalnego białka, aminokwasów, naturalnych witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na układ nerwowy oraz zwiększają ogólną witalność organizmu. Jedzmy więc babę na zdrowie!

od 12 lat
Wideo

Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska