Przepisy na babki wielkanocne bez drożdży. Baba wielkanocna na stole pojawić się musi! Baba to cała gama smaków i sposobów wykonania. Sekret udanego wypieku to tradycyjna receptura przekazywana z pokolenia na pokolenie oraz odpowiednie zasady, których należy przestrzegać. Zobaczcie jakie baby przygotowują od lat w swoich domach nasi Czytelnicy!

Tradycyjna wielkanocna babka piaskowa [PRZEPIS]
Składniki
- 6 jajek
- 25 dag masła
- 1/2 kg cukru
- 1/2 kg mąki
- 1/2 szklanki mleka
- olejek migdałowy
- mały proszek do pieczenia
- łyżka kakao
Wykonanie
Utrzeć masło i cukier na gładką masę. Potem dodawać po jednym żółtku, dalej ucierając. Powoli dosypywać po łyżce mąki i proszek do pieczenia. Ostrożnie wlać mleko, dalej mieszając. Na koniec delikatnie dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Niewielką ilość ciasta przełożyć do miseczki i wymieszać z kakao. Do formy do pieczenia przełożyć najpierw białe ciasto, potem ciemne i znowu białe. Formę wypełnić tylko do połowy, bo babka urośnie! Formę z ciastem włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut. Posypać cukrem pudrem. Na święta można dodatkowo udekorować według własnego uznania.
Przepis Marii Mleczko

Wielkanocna baba herbaciana z lukrem [PRZEPIS]
Składniki
- 1 kubek mocnej, świeżo zaparzonej, czarnej herbaty (cieplej)
- 2 jaja
- 1 kubek cukru białego lub trzcinowego
- 2 kubki mąki
- 3 łyżki stołowe masła lub 3-4 łyżki oleju rzepakowego
- 3-4 czubate łyżki domowej konfitury np. wiśniowej, malinowej, śliwkowej - do wyboru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- bakalie: rodzynki, żurawina, morele suszone, orzechy, suszone śliwki, wiśnie drylowane - do wyboru
Składniki na lukier
- 3-4 łyżki stołowe cukru pudru
- sok z 1/4 cytryny (kilkanaście kropel)
Wykonanie
Zaparzyć kubek dobrej, mocnej herbaty (2 saszetki na kubek wrzątku). Nastawić piekarnik na 200 stopni. Foremkę na babkę nasmarować masłem lub olejem i wysypać bułką tartą. Następnie blenderem lub mikserem ubić jaja z cukrem i cukrem wanilinowym na jednolitą masę. Dodać masło lub olej i pomału wlewać jeszcze ciepłą, ale nie gorącą (!) herbatę. Miksować chwilę i stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną.
Na koniec dodać konfiturę, w tym przypadku konfiturę wiśniową z całymi owocami, posiekane na mniejsze kawałki bakalie i wymieszać całość łyżką.
Ciasto o konsystencji gęstej śmietany wlać do przygotowanej formy i piec w 200 stopniach 30-40 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone - patyczek ma być suchy, ale nie trzeba przetrzymywać ciasta za długo, aby było wilgotne w środku.
Po przestygnięciu babkę odwrócić i wyjąć z formy. Przygotować lukier szybko łącząc cukier puder z kilkoma - kilkunastoma kroplami soku z cytryny. Po energicznym wymieszaniu łyżką, szybko rozsmarować, najlepiej pędzelkiem, powstały lukier na powierzchni babki.
Przepis Violetty Grzelki, autorki bloga „Mamucie przysmaki”

Efektowna babka szpinakowa [PRZEPIS]
Składniki na metalową formę z kominem o średnicy około 25 cm
- 150 g rozmrożonego i odciśniętego szpinaku
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- sok z 1/2 cytryny
- 300 ml oleju rzepakowego
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo
- 1 biała czekolada
- 50 ml słodkiej śmietanki 30%
- 30 g płatków migdałów
Wykonanie
Jajka wraz z cukrem kryształem oraz waniliowym ubić na puszystą masę. Dodać sok z cytryny.
Odciśnięty, rozmrożony szpinak zmiksować z olejem. Powoli dodawać do masy jajecznej i miksować na najwolniejszych obrotach tylko do połączenia.
Do ciasta dodać przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką lub szpatułką. Do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy przelać ciasto. Piec godzinę w 180 stopniach - do suchego patyczka. Około 15 minut przed końcem pieczenia ciasto możemy przykryć folią aluminiową, by zbytnio się nie przypaliło.
Gotową babkę polać czekoladą rozpuszczoną ze słodką śmietanką i posypać migdałami.
Do swojej babki wykorzystałam także resztki jasnego biszkoptu (pozbawionego ciemniejszych kawałków). Ułożyłam je pomiędzy ciastem szpinakowym, dzięki czemu otrzymałam dwa odcienie.
Przepis Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”

Wielkanocna babka dla zapracowanych [PRZEPIS]
Składniki
- 5 jajek
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki kartoflanej
- ½ szklanki maki pszennej
- 1 cukier wanilinowy
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- otarta skórka z cytryny (dla smakoszy)
- szczypta soli
- lukier lub czekolada do polania
Wykonanie
Jajka z cukrem i cukrem wanilinowym ubić mikserem do białości. Przesiane mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z ubitymi jajkami. Powoli wlewać roztopioną (nie gorącą) margarynę i delikatnie miesząc mikserem na końcu dodać skórkę z cytryny. Piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut. Babkę udekorować według uznania.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Wielkanocna babka parzona [PRZEPIS]
Składniki
- 1/2 szklanki maki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 125 g margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier wanilinowy
- laska wanilii
- 5 łyżek cukru pudru
Wykonanie
Mąkę ziemniaczaną przesiać z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia.
Margarynę roztopić.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier. Nie przerywając ubijania wlewać po 1 żółtku, a następnie łyżka po łyżce dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem.
Delikatnie wlać roztopioną gorącą margarynę i cały czas miksować.
Dodać cukier wanilinowy i ziarenka wydrążone z laski wanilii.
Masę wlać do formy na babkę wysmarowanej odrobiną masła i obsypanej bułką tartą.
Masa powinna sięgać do połowy formy, gdyż znacznie rośnie.
Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 25 minut , a następnie obniżyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze ok. 20 minut na złoto.
Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i wystudzić babkę ok. 15 minut.
Wyciągnąć, oblać lukrem i obsypać cukrem pudrem.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”

Wielkanocna trójkolorowa babka Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]
Składniki
- 6 jajek
- 6 łyżek oleju
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 kostka margaryny
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
- 3/4 szklanki suchego maku
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
Wykonanie
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać żółtka i nadal ucierać, dodać olej i jeszcze przez chwile ucierać. Do utartej masy wsypać mąkę i proszek do pieczenia, na koniec dodać ubite na sztywno białka. Ciasto dokładnie wymieszać i podzielić na trzy części.
Do pierwszej dodać mak, do drugiej kakao, a do trzeciej łyżkę mąki
Wlewać ciasto do formy po kolei, piec w nagrzanym piekarniku około 40-50 minut. Po wystygnięciu babkę możemy polać białą czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Uwaga! Forma na babkę powinna być posmarowana tłuszczem i wysypana mąka lub bułką tartą - ułatwi nam to wyjęcie babki z formy.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KFP1644EAC Kremowy
Malakser Kitchen Aid 5KFP1644EACUrządzenie służy d…
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM175PSEMA Matcha
KitchenAid mikser planetarny Artisan. Amerykański,…
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM185PSEKG Zieleń Kyoto
Mikser KitchenAid Artisan 5 / 185 KG 5KSM185PSEKG …
kup teraz

KitchenAid 5KFC0516EAC Kremowy
Mini Malakser 1,1L KitchenAid 5KFC0516Lekka i komp…
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM185PSEPH Koralowy
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
Erytrol jest szkodliwy?