

Tradycyjna wielkanocna babka piaskowa według przepisu Marii Mleczko.
Składniki
6 jajek
25 dag masła
1/2 kg cukru
1/2 kg mąki
1/2 szklanki mleka
olejek migdałowy
mały proszek do pieczenia
łyżka kakao
Wykonanie
Utrzeć masło i cukier na gładką masę. Potem dodawać po jednym żółtku, dalej ucierając. Powoli dosypywać po łyżce mąki i proszek do pieczenia. Ostrożnie wlać mleko, dalej mieszając. Na koniec delikatnie dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Niewielką ilość ciasta przełożyć do miseczki i wymieszać z kakao. Do formy do pieczenia przełożyć najpierw białe ciasto, potem ciemne i znowu białe. Formę wypełnić tylko do połowy, bo babka urośnie! Formę z ciastem włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut. Posypać cukrem pudrem. Na święta można dodatkowo udekorować według własnego uznania.

Wielkanocna łatwa i szybka babka piaskowa Magdaleny i Stanisława Romków.
Składniki
150 g mąki pszennej
75 g mąki ziemniaczanej
4 jajka
180 g cukru
200 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy
Wykonanie
Najpierw rozpuścić masło. W tym czasie ubijać jajka z cukrem na puszystą masę. Do masy wrzucać stopniowo mąki, proszek do pieczenia, aromat i zmiksować na gładką masę. Na końcu dodać rozpuszczone masło i wymieszać.
Gotową masę przełożyć do natłuszczonej formy na babkę i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec 40 minut. Wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem.

Wielkanocna trójkolorowa babka Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej.
Składniki
6 jajek
6 łyżek oleju
1 i 1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
1 kostka margaryny
1 łyżka proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
3/4 szklanki suchego maku
2 łyżki kakao
szczypta soli
Wykonanie
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać żółtka i nadal ucierać, dodać olej i jeszcze przez chwile ucierać. Do utartej masy wsypać mąkę i proszek do pieczenia, na koniec dodać ubite na sztywno białka. Ciasto dokładnie wymieszać i podzielić na trzy części.
Do pierwszej dodać mak, do drugiej kakao, a do trzeciej łyżkę mąki
Wlewać ciasto do formy po kolei, piec w nagrzanym piekarniku około 40-50 minut. Po wystygnięciu babkę możemy polać białą czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Uwaga! Forma na babkę powinna być posmarowana tłuszczem i wysypana mąka lub bułką tartą - ułatwi nam to wyjęcie babki z formy.