
Wielkanocna baba herbaciana z lukrem Violetty Grzelki.
Składniki
1 kubek mocnej, świeżo zaparzonej, czarnej herbaty (cieplej)
2 jaja
1 kubek cukru białego lub trzcinowego
2 kubki mąki
3 łyżki stołowe masła lub 3-4 łyżki oleju rzepakowego
3-4 czubate łyżki domowej konfitury np. wiśniowej, malinowej, śliwkowej - do wyboru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 opakowanie cukru wanilinowego
bakalie: rodzynki, żurawina, morele suszone, orzechy, suszone śliwki, wiśnie drylowane do wyboru.
Składniki na lukier
3-4 łyżki stołowe cukru pudru
sok z 1/4 cytryny (kilkanaście kropel)
Wykonanie
Zaparzyć kubek dobrej, mocnej herbaty (2 saszetki na kubek wrzątku). Nastawić piekarnik na 200 stopni. Foremkę na babkę nasmarować masłem lub olejem i wysypać bułką tartą. Następnie blenderem lub mikserem ubić jaja z cukrem i cukrem wanilinowym na jednolitą masę. Dodać masło lub olej i pomału wlewać jeszcze ciepłą, ale nie gorącą (!) herbatę. Miksować chwilę i stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną.
Na koniec dodać konfiturę, w tym przypadku konfiturę wiśniową z całymi owocami, posiekane na mniejsze kawałki bakalie i wymieszać całość łyżką.
Ciasto o konsystencji gęstej śmietany wlać do przygotowanej formy i piec w 200 stopniach 30-40 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone - patyczek ma być suchy, ale nie trzeba przetrzymywać ciasta za długo, aby było wilgotne w środku.
Po przestygnięciu babkę odwrócić i wyjąć z formy. Przygotować lukier szybko łącząc cukier puder z kilkoma - kilkunastoma kroplami soku z cytryny. Po energicznym wymieszaniu łyżką, szybko rozsmarować, najlepiej pędzelkiem, powstały lukier na powierzchni babki.
Wiekanocna baba herbaciana gotowa. Smacznego!

Wielkanocna babka parzona Sylwii Ładygi.
Składniki
1/2 szklanki maki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
1/2 szklanki cukru
125 g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
laska wanilii
5 łyżek cukru pudru
Wykonanie
Mąkę ziemniaczaną przesiać z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia.
Margarynę roztopić.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier. Nie przerywając ubijania wlewać po 1 żółtku, a następnie łyżka po łyżce dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem.
Delikatnie wlać roztopioną gorącą margarynę i cały czas miksować.
Dodać cukier wanilinowy i ziarenka wydrążone z laski wanilii.
Masę wlać do formy na babkę wysmarowanej odrobiną masła i obsypanej bułką tartą.
Masa powinna sięgać do połowy formy, gdyż znacznie rośnie.
Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 25 minut , a następnie obniżyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze ok. 20 minut na złoto.
Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i wystudzić babkę ok. 15 minut.
Wyciągnąć, oblać lukrem i obsypać cukrem pudrem.

Wielkanocna babka czekoladowa z wiśniami kandyzowanymi Janiny Czai.
Składniki
2 szklanki mąki pszennej
350 g czekolady (gorzkiej, mlecznej)
200 g masła
150 g cukru
4 jajka
1/4 szklanki kakao
200 g kandyzowanych wiśni
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na polewę
50 g masła
50 g cukru
2 łyżki kakao
1 łyżka wody
Wykonanie
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Czekoladę posiekać. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch. Następnie nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku. Stopniowo dokładać suche składniki, ucierać do połączenia. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i wiśnie, dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy i piec około 50 minut w 170 stopniach. Przestudzić w formie przez 15 minut, a następnie przełożyć na paterę.
Z podanych składników przygotować polewę. Przełożyć je do niewielkiego garnka i podgrzewać powoli, stale mieszając.
Przygotowaną polewą polewać wystudzone ciasto według uznania.

Tradycyjna wielkanocna babka drożdżowa Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
Składniki
3,5 szklanki mąki pszennej
5 dag świeżych drożdży
1/2 szklanki cukru
6 żółtek plus jedno jajko
1 szklanka ciepłego mleka
szczypta soli
otarta skórka z cytryny
1/2 szklanki rodzynek
1/2 kostki rozpuszczonego masła
kandyzowana skórka pomarańczowa
cukier puder do posypania
sok z cytryny
Wykonanie
Drożdże wymieszać z połową szklanki mleka, odstawić na 15 minut. Żółtka i całe jajko utrzeć mikserem na gładką masę. Do miski przesiać mąkę, dodać masę jajeczną, drożdże, pozostałe mleko i skórkę z cytryny. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie wlać masło. Wyrobić aż ciasto wchłonie masło. Dodać wypłukane rodzynki, ponownie odstawić do wyrośnięcia aż ciasto potroi objętość. Formę wysmarować, wyłożyć ciasto i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 40 minut. Po 10 minutach od upieczenia wyjąć z formy na kratkę.
Pieczenie bab, wsadzanie ich do pieca, studzenie i lukrowanie to cała skomplikowana ceremonia. Kiedy wyrabiamy ciasto, a zwłaszcza kiedy odstawiamy do wyrośnięcia, nie wolno chodzić po kuchni, otwierać drzwi i okien, by nie zrobić przeciągu. Nie wolno w tym czasie trzaskać drzwiami, głośno rozmawiać, by baba nie opadła lub nie dostała zakalca.