5 z 12
Wielkanocna baba herbaciana z lukrem Violetty Grzelki....

Wielkanocna baba herbaciana z lukrem Violetty Grzelki.
Składniki

1 kubek mocnej, świeżo zaparzonej, czarnej herbaty (cieplej)
2 jaja
1 kubek cukru białego lub trzcinowego
2 kubki mąki
3 łyżki stołowe masła lub 3-4 łyżki oleju rzepakowego
3-4 czubate łyżki domowej konfitury np. wiśniowej, malinowej, śliwkowej - do wyboru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 opakowanie cukru wanilinowego
bakalie: rodzynki, żurawina, morele suszone, orzechy, suszone śliwki, wiśnie drylowane do wyboru.

Składniki na lukier

3-4 łyżki stołowe cukru pudru
sok z 1/4 cytryny (kilkanaście kropel)

Wykonanie

Zaparzyć kubek dobrej, mocnej herbaty (2 saszetki na kubek wrzątku). Nastawić piekarnik na 200 stopni. Foremkę na babkę nasmarować masłem lub olejem i wysypać bułką tartą. Następnie blenderem lub mikserem ubić jaja z cukrem i cukrem wanilinowym na jednolitą masę. Dodać masło lub olej i pomału wlewać jeszcze ciepłą, ale nie gorącą (!) herbatę. Miksować chwilę i stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną.

Na koniec dodać konfiturę, w tym przypadku konfiturę wiśniową z całymi owocami, posiekane na mniejsze kawałki bakalie i wymieszać całość łyżką.
Ciasto o konsystencji gęstej śmietany wlać do przygotowanej formy i piec w 200 stopniach 30-40 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone - patyczek ma być suchy, ale nie trzeba przetrzymywać ciasta za długo, aby było wilgotne w środku.

Po przestygnięciu babkę odwrócić i wyjąć z formy. Przygotować lukier szybko łącząc cukier puder z kilkoma - kilkunastoma kroplami soku z cytryny. Po energicznym wymieszaniu łyżką, szybko rozsmarować, najlepiej pędzelkiem, powstały lukier na powierzchni babki.

Wiekanocna baba herbaciana gotowa. Smacznego!

6 z 12
Wielkanocna babka parzona Sylwii Ładygi....

Wielkanocna babka parzona Sylwii Ładygi.
Składniki

1/2 szklanki maki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
1/2 szklanki cukru
125 g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
laska wanilii
5 łyżek cukru pudru

Wykonanie
Mąkę ziemniaczaną przesiać z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia.
Margarynę roztopić.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier. Nie przerywając ubijania wlewać po 1 żółtku, a następnie łyżka po łyżce dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem.
Delikatnie wlać roztopioną gorącą margarynę i cały czas miksować.
Dodać cukier wanilinowy i ziarenka wydrążone z laski wanilii.
Masę wlać do formy na babkę wysmarowanej odrobiną masła i obsypanej bułką tartą.
Masa powinna sięgać do połowy formy, gdyż znacznie rośnie.
Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 25 minut , a następnie obniżyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze ok. 20 minut na złoto.
Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i wystudzić babkę ok. 15 minut.
Wyciągnąć, oblać lukrem i obsypać cukrem pudrem.

7 z 12
Wielkanocna babka czekoladowa z wiśniami kandyzowanymi...

Wielkanocna babka czekoladowa z wiśniami kandyzowanymi Janiny Czai.
Składniki

2 szklanki mąki pszennej
350 g czekolady (gorzkiej, mlecznej)
200 g masła
150 g cukru
4 jajka
1/4 szklanki kakao
200 g kandyzowanych wiśni
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na polewę

50 g masła
50 g cukru
2 łyżki kakao
1 łyżka wody

Wykonanie
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Czekoladę posiekać. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch. Następnie nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku. Stopniowo dokładać suche składniki, ucierać do połączenia. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i wiśnie, dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy i piec około 50 minut w 170 stopniach. Przestudzić w formie przez 15 minut, a następnie przełożyć na paterę.
Z podanych składników przygotować polewę. Przełożyć je do niewielkiego garnka i podgrzewać powoli, stale mieszając.
Przygotowaną polewą polewać wystudzone ciasto według uznania.

8 z 12
Tradycyjna wielkanocna babka drożdżowa Koła Gospodyń...

Tradycyjna wielkanocna babka drożdżowa Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
Składniki
3,5 szklanki mąki pszennej
5 dag świeżych drożdży
1/2 szklanki cukru
6 żółtek plus jedno jajko
1 szklanka ciepłego mleka
szczypta soli
otarta skórka z cytryny
1/2 szklanki rodzynek
1/2 kostki rozpuszczonego masła
kandyzowana skórka pomarańczowa
cukier puder do posypania
sok z cytryny

Wykonanie
Drożdże wymieszać z połową szklanki mleka, odstawić na 15 minut. Żółtka i całe jajko utrzeć mikserem na gładką masę. Do miski przesiać mąkę, dodać masę jajeczną, drożdże, pozostałe mleko i skórkę z cytryny. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie wlać masło. Wyrobić aż ciasto wchłonie masło. Dodać wypłukane rodzynki, ponownie odstawić do wyrośnięcia aż ciasto potroi objętość. Formę wysmarować, wyłożyć ciasto i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 40 minut. Po 10 minutach od upieczenia wyjąć z formy na kratkę.
Pieczenie bab, wsadzanie ich do pieca, studzenie i lukrowanie to cała skomplikowana ceremonia. Kiedy wyrabiamy ciasto, a zwłaszcza kiedy odstawiamy do wyrośnięcia, nie wolno chodzić po kuchni, otwierać drzwi i okien, by nie zrobić przeciągu. Nie wolno w tym czasie trzaskać drzwiami, głośno rozmawiać, by baba nie opadła lub nie dostała zakalca.

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

To koniec Wielkiej Parady Smoków jaką znamy. Idzie nowe!

To koniec Wielkiej Parady Smoków jaką znamy. Idzie nowe!

"Od świtu do świtu". Znamy szczegóły tegorocznych Wianków!

"Od świtu do świtu". Znamy szczegóły tegorocznych Wianków!

800 plus pod lupą – nadchodzą zmiany. Co musisz wiedzieć?

800 plus pod lupą – nadchodzą zmiany. Co musisz wiedzieć?

Zobacz również

"Od świtu do świtu". Znamy szczegóły tegorocznych Wianków!

"Od świtu do świtu". Znamy szczegóły tegorocznych Wianków!

Kraków pożegnał "Makino" Aleksander Łodzia-Kobyliński spoczął na cmentarzu Rakowickim

Kraków pożegnał "Makino" Aleksander Łodzia-Kobyliński spoczął na cmentarzu Rakowickim