
Wielkanocna baba kakaowa Katarzyny Jaworek.
Składniki
250 g masła
1 szklanka cukru
4 jajka
2 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżki kakao
2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
1/2 szklanki cukru pudru
sok z połowy cytryny
kandyzowana skórka cytrynowa
Wykonanie
Masło utrzeć razem z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku. Następnie naprzemiennie dodawać mleko, mąkę wymieszaną z kakao i sodą oczyszczoną oraz dżem. Białka ubić na sztywno. Ubitą pianę dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą formy na babkę. Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone ciasto wyjąć z formy.
Cukier puder razem z sokiem z cytryny utrzeć na jednolitą masę. Przygotowanym lukrem polać babkę. Wierzch posypać kandyzowaną skórką cytrynową.

Wielkanocna babka herbaciana z rodzynkami i suszoną wiśnią Katarzyny Jaworek
Składniki
2 torebki herbaty czarnej
200 ml wrzącej wody
40 g rodzynek
40 g suszonych wiśni
1 kieliszek rumu
1/2 szklanki cukru
100 g masła
skórka otarta z połowy cytryny
1 jajko
1 żółtko
250 g mąki pszennej + 2 łyżki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo
1 szklanka cukru pudru
1,5 łyżki wody przegotowanej
kilka kropli czerwonego barwnika
kandyzowane wiśnie do dekoracji
Wykonanie
Herbatę zalać wrzątkiem i odstawiać na 2 godziny. Rodzynki oraz wiśnie razem wymieszać i zalać rumem. Odstawiać na 2 godziny. Po tym czasie rodzynki i wiśnie odsączyć z rumu i obtoczyć w 2 łyżkach mąki. Masło razem z cukrem utrzeć na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawać skórkę z cytryny, jajko oraz żółtko. Następnie naprzemiennie dodawać zaparzoną herbatę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Na końcu do ciasta dodać rodzynki oraz wiśnie. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Przestudzoną babkę wyjąć z formy. Cukier puder utrzeć z wodą i barwnikiem na jednolitą masę. Lukrem polać babkę. Na wierzchu ułożyć kandyzowane wiśnie.

Wielkanocna szybka babka o smaku Rafaello katarzyny Jaworek
Składniki
5 jajek
200 ml oleju
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki
1,5 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na polewę
1 tabliczka białej czekolady
1 łyżka mleka
kolorowe perełki do dekoracji
Wykonanie
Jajka ubić z cukrem i olejem na puszystą masę. Nie przerywając ubijania naprzemiennie dodawać do masy mleko oraz mąkę wymieszaną z wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia. Wymieszać.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Piec 1 godzinę 20 minut w temperaturze 160 stopni. Przestudzoną babkę wyjąć z formy.
Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić nad kąpielą wodną. Dodać mleko i dokładnie wymieszać, aż masa będzie jednolita. Rozpuszczoną czekoladą polać babkę. Wierzch ciasta posypać kolorowymi perełkami.