Przepisem na sprawdzone, domowe kapuśniaczki podzieliły się Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej.
Składniki na farsz
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1/2 kg mięsa mielonego(najlepiej łopatka wieprzowa)
- 1/2 kg pieczarek
- 2 cebule
- przyprawy (sól, pierz, wegeta, kminek)
Składniki na ciasto
- 1 kg mąki
- 3 jajka + 2 żółtka
- 5 dag drożdży
- 1/2 kostki palmy
- 200 gr śmietany kwaśnej 18%
- 1 szklanka ciepłego mleka
- szczypta soli
- sól morska, kminek, czosnek granulowany, sezam
Wykonanie
Kapustę gotować około 2 godzin. Ostudzoną kapustę odcisnąć z nadmiaru wody i pokroić.
Pieczarki pokroić w plastry i zaparzyć, następnie dusić z odrobiną masła. Mięso usmażyć, dodać pokrojoną w kostkę cebulkę. Kiedy wszystkie składniki są gotowe połączyć je i dusić razem na wolnym ogniu około 10 minut. Przyprawić do smaku ulubionymi przyprawami nie zapominając o kminku. Farsz zostawić do ostygnięcia.
Ciasto. Drożdże rozdrobnić w ciepłym mleku, margarynę rozpuścić. Wszystkie składniki umieścić w misce i zarabiamy, (jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie można dodać mąki). Kiedy ciasto podwoi swą objętość 3 trzykrotnie, podzielić je na połowę, rozwałkować na grubość około 1/2 cm.
Ciasto posmarować roztrzepanym białkiem, na brzegu ułożyć farsz na grubość około 4 cm.
Zwinąć ciasto w rulon tak, aby owinąć farsz, odciąć od pozostałego ciasta. Ukroić wałek na długość około 10 cm. Lekko spłaszczyć, posmarować po wierzchu białkiem i dowolną dowolną przyprawą według smaku.
Z pozostałym ciastem postąpić tak samo. Tak przygotowane kapuśniaczki ułożyć w brytfannie i piec w temperaturze około 170 stopni około 20 minut. Kidy ciasto uzyska złoty kolor jest już upieczone. Doskonałe na ciepło i na zimno. Podawać z barszczem czerwonym.
