Przepisem na sałatkę z dyni podzieliły się Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej. Sałatkę z dyni można podać jako podwieczorek lub dodatek do obiadu.
Składniki
- 25 dag dyni (bez skorki i miąższu)
- 1 duże jabłko
- 1 średnia marchewka
- 1 duży pomidor obrany ze skórki
- ½ szklanki majonezu Winiary 0 procent tłuszczu
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka cukru pudru
- sól, pieprz, koperek, pietruszka
Wykonanie
Dynię i marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, jabłko pokroić na kosteczkę, z pomidora usunąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki, lekko odcisnąć z niego sok.
Do salaterki dać majonez, cukier puder, sok z cytryny, lekko posolić , popieprzyć i dodać 1 łyżkę posiekanego koperku. Wszystkie składniki wymieszać.
Do tak przygotowanego sosu dodać pozostałe składniki, całość wymieszać. Sałatkę udekorować natką z pietruszki i małymi pomidorkami.

Wideo