Ciasta bez pieczenia. Efektowny sernik na herbatnikach z galaretką i jabłkami [PRZEPIS]

mad
Efektowny sernik na herbatnikach z galaretką i jabłkami. Zobaczcie przepis!
Efektowny sernik na herbatnikach z galaretką i jabłkami. Zobaczcie przepis! Fot. Joanna Tokarz
Sernik na herbatnikach z galaretką i jabłkami to propozycja na łatwe, a jednocześnie efektowne ciasto. Nie tylko od święta. Zobaczcie przepis.

Przepisów na sernik bez pieczenia jest wiele, jednak ten przepis jest wyjątkowy. Dodatek jabłek i galaretki sprawia, że ciasto nie tylko obłędnie smakuje, ale również rewelacyjnie wygląda. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”.

Składniki na kwadratową blaszkę 24cm  

  • 250 g herbatników maślanych 
  • 250 g herbatników kakaowych 
  • 4 duże jabłka 
  • sok z 1/2 cytryny 
  • 500 g twarogu sernikowego (z wiaderka) 
  • 1 galaretka cytrynowa 
  • 1 galaretka jabłkowo-miętowa 
  • 300 ml śmietanki słodkiej 30% 
  • 3 łyżki cukru pudru do sernika 
  • 3 łyżki cukru pudru do śmietanki 
  • 4 łyżki dżemu truskawkowego (u mnie z miętą) 
  • 1 galaretka truskawkowa z pianką 
  • posypka czekoladowa 
  • 3 brzoskwinie (świeże) 
  • listki świeżej mięty

 
 
Wykonanie
Formę na ciasto wyłożyć folią spożywczą. Ułożyć warstwę maślanych herbatników.  
Rozpuścić galaretkę cytrynową w 3/4 szklanki wrzącej wody. Galaretkę truskawkową rozpuścić według instrukcji na opakowaniu.  
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać sok z cytryny, 1/3 szklanki wody i postawić na małym ogniu. Do gotujących się jabłek wsypać galaretkę jabłkowo-miętową. Wymieszać i pozostawiamy do lekkiego ostudzenia.
Wylać na przygotowane herbatniki i pokryć warstwą herbatników kakaowych. Wstawić do lodówki.
Twaróg sernikowy zmiksować z cukrem pudrem. Powoli dolewać lekko stężoną galaretkę cytrynową. Masę sernikową wylać na herbatniki i przykryć kolejną warstwą kakaowych lekko je dociskając. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Po zastygnięciu masy serowej posmarować herbatniki dżemem i wylać galaretkę truskawkową. Na wierzch ułożyć herbatniki maślane (które na początku będą pływać). Ponownie zostawić do zastygnięcia.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wyłożyć na wierzch, posypać czekoladową posypką i ułożyć na to cząstki świeżej brzoskwini i listki mięty. 

Czytaj także

Czytaj także

FLESZ: Poród i ciąża w trakcie pandemii koronawirusa

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3