Przepisów na sernik bez pieczenia jest wiele, jednak ten przepis jest wyjątkowy. Dodatek jabłek i galaretki sprawia, że ciasto nie tylko obłędnie smakuje, ale również rewelacyjnie wygląda. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”.
Składniki na kwadratową blaszkę 24cm
- 250 g herbatników maślanych
- 250 g herbatników kakaowych
- 4 duże jabłka
- sok z 1/2 cytryny
- 500 g twarogu sernikowego (z wiaderka)
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 galaretka jabłkowo-miętowa
- 300 ml śmietanki słodkiej 30%
- 3 łyżki cukru pudru do sernika
- 3 łyżki cukru pudru do śmietanki
- 4 łyżki dżemu truskawkowego (u mnie z miętą)
- 1 galaretka truskawkowa z pianką
- posypka czekoladowa
- 3 brzoskwinie (świeże)
- listki świeżej mięty
Wykonanie
Formę na ciasto wyłożyć folią spożywczą. Ułożyć warstwę maślanych herbatników.
Rozpuścić galaretkę cytrynową w 3/4 szklanki wrzącej wody. Galaretkę truskawkową rozpuścić według instrukcji na opakowaniu.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać sok z cytryny, 1/3 szklanki wody i postawić na małym ogniu. Do gotujących się jabłek wsypać galaretkę jabłkowo-miętową. Wymieszać i pozostawiamy do lekkiego ostudzenia.
Wylać na przygotowane herbatniki i pokryć warstwą herbatników kakaowych. Wstawić do lodówki.
Twaróg sernikowy zmiksować z cukrem pudrem. Powoli dolewać lekko stężoną galaretkę cytrynową. Masę sernikową wylać na herbatniki i przykryć kolejną warstwą kakaowych lekko je dociskając. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Po zastygnięciu masy serowej posmarować herbatniki dżemem i wylać galaretkę truskawkową. Na wierzch ułożyć herbatniki maślane (które na początku będą pływać). Ponownie zostawić do zastygnięcia.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wyłożyć na wierzch, posypać czekoladową posypką i ułożyć na to cząstki świeżej brzoskwini i listki mięty.
Zobacz koniecznie!
