Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ciasta bez pieczenia. Efektowny sernik na herbatnikach z galaretką i jabłkami [PRZEPIS]

mad
Efektowny sernik na herbatnikach z galaretką i jabłkami. Zobaczcie przepis!
Efektowny sernik na herbatnikach z galaretką i jabłkami. Zobaczcie przepis! Fot. Joanna Tokarz
Sernik na herbatnikach z galaretką i jabłkami to propozycja na łatwe, a jednocześnie efektowne ciasto. Nie tylko od święta. Zobaczcie przepis.

Przepisów na sernik bez pieczenia jest wiele, jednak ten przepis jest wyjątkowy. Dodatek jabłek i galaretki sprawia, że ciasto nie tylko obłędnie smakuje, ale również rewelacyjnie wygląda. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Joanny Tokarz, autorki bloga „Kuchnia w czekoladzie”.

Składniki na kwadratową blaszkę 24cm  

  • 250 g herbatników maślanych 
  • 250 g herbatników kakaowych 
  • 4 duże jabłka 
  • sok z 1/2 cytryny 
  • 500 g twarogu sernikowego (z wiaderka) 
  • 1 galaretka cytrynowa 
  • 1 galaretka jabłkowo-miętowa 
  • 300 ml śmietanki słodkiej 30% 
  • 3 łyżki cukru pudru do sernika 
  • 3 łyżki cukru pudru do śmietanki 
  • 4 łyżki dżemu truskawkowego (u mnie z miętą) 
  • 1 galaretka truskawkowa z pianką 
  • posypka czekoladowa 
  • 3 brzoskwinie (świeże) 
  • listki świeżej mięty

 
 
Wykonanie
Formę na ciasto wyłożyć folią spożywczą. Ułożyć warstwę maślanych herbatników.  
Rozpuścić galaretkę cytrynową w 3/4 szklanki wrzącej wody. Galaretkę truskawkową rozpuścić według instrukcji na opakowaniu.  
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać sok z cytryny, 1/3 szklanki wody i postawić na małym ogniu. Do gotujących się jabłek wsypać galaretkę jabłkowo-miętową. Wymieszać i pozostawiamy do lekkiego ostudzenia.
Wylać na przygotowane herbatniki i pokryć warstwą herbatników kakaowych. Wstawić do lodówki.
Twaróg sernikowy zmiksować z cukrem pudrem. Powoli dolewać lekko stężoną galaretkę cytrynową. Masę sernikową wylać na herbatniki i przykryć kolejną warstwą kakaowych lekko je dociskając. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Po zastygnięciu masy serowej posmarować herbatniki dżemem i wylać galaretkę truskawkową. Na wierzch ułożyć herbatniki maślane (które na początku będą pływać). Ponownie zostawić do zastygnięcia.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wyłożyć na wierzch, posypać czekoladową posypką i ułożyć na to cząstki świeżej brzoskwini i listki mięty. 

od 7 lat
Wideo

Krzysztof Bosak i Anna Bryłka przyjechali do Leszna

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska