Pasty kanapkowe to doskonała alternatywa dla wędlin czy serów. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Iwony Borowiec.
Słonecznikowa pasta kanapkowa [PRZEPIS]
Składniki
- 200 g słonecznika (1 i 1/2 szklanki)
- 5 suszonych pomidorów
- pęczek pietruszki (posiekany)
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2-4 łyżki wody
- sól i czarny pieprz
Wykonanie
Słonecznik namoczyć na noc w zimnej wodzie. Rano odcedzić i opłukać.
Do blendera wrzucić ziarna słonecznika, suszone pomidory, sok z cytryny, posiekaną pietruszkę i czosnek. Wszystko zmiksować na gęstą i grudkowatą pastę.
Dolać dwie łyżki wody i miksować dalej, w razie potrzeby dodać kolejne 2 łyżki i miksować aż do uzyskania gładkiej, lekkiej pasty. Doprawić do smaku sporą ilością soli i czarnego pieprzu. Przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.
Zobacz koniecznie!

Wideo