Pomysł na nietypowe śniadanie. Jajko w koszulce jest bardziej wyszukane od tradycyjnej jajecznicy, a podane w towarzystwie zielonej porcji warzyw – szpinaku i rukoli oraz chrupiącego tosta zadowoli nawet najbardziej wysmakowane gusta. Takie dobrze zbilansowane, zapewniające odpowiednią porcję energii śniadanie, oprócz tego, że jest zdrowe, wygląda niczym z modnej restauracji.
Składniki:
- 2 jajka
- pół szklanki szpinaku (np. szpinaku młodego Eisberg)
- pół szklanki rukoli (np. rukoli Eisberg)
- ½ awokado
- 3 łyżki octu spirytusowego
- 2 litry wody
- płatki chili do dekoracji
- pieczywo
Dressing:
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól do smaku
Wykonanie:
Na talerzu ułożyć mieszankę szpinaku i rukoli. Przygotować dressing - oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i szczyptą soli. W międzyczasie w średniej wielkości garnku zagotować wodę z octem (woda powinna stanowić ok. połowę garnka). Gotującą się na małym ogniu wodę zamieszać łyżką, aby woda zawirowała. Jajko wbite do kubeczka wlać delikatnie do garnka w wodny wir. Gotować 3-4 minuty. Białko powinno równomiernie otoczyć żółtko. Następnie delikatnie odcedzić i ułożyć na talerzu z polaną dressingiem mieszanką szpinaku i rukoli. Czynność powtórzyć z drugim jajkiem. Awokado pociąć na plasterki i ułożyć obok jajek. Całość posypać płatkami chili. Serwować z pieczywem przygotowanym w opiekaczu.
Zobacz też: Jak przygotować jajko po benedyktyńsku
Zobacz koniecznie: Najlepsze dania z jajkami w roli głównej
Zobacz też: Pomysł na śniadanie. Smaczne, nietypowe śniadania. TOP 12 PRZEPISÓW
