Domowy makaron zawsze będzie smakował lepiej niż ten kupiony w sklepie. Jedno jest pewne – kochamy makarony! W Polsce zjadamy 157 tysięcy ton makaronu rocznie, czyli ok. 4 kg na osobę, jednak ta liczba stale rośnie. Może warto pokusić się o domowy makaron? Nie potrzebujemy nawet maszynki do makaronu, a przepis na jego zrobienie jest banalny! Gwarantujemy, że będzie świetnie smakować w domowych zupach.
Makaron domowy [PRZEPIS]
Składniki na domowy makaron
- 1 kg mąki
- 10 jajek
- łyżeczka soli
- 2 łyżki wody
Wykonanie domowego makaronu
Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić duże zagłębienie i wbić do środka jajka. Dodać sól oraz wodę i zacząć delikatnie mieszać widelcem. Wyrabiać ciasto przez ok. 15 minut, aż będzie gładkie. Owinąć folią i zostawić na pół godziny. Przygotowane podzielić na trzy części i z każdej zrobić inny rodzaj makaronu. Nie potrzeba maszynki, wystarczy bardzo cieniutko rozwałkować i kroić – można zrobić wstążki, lazanię czy łazanki. Pokrojony makaron oprószyć mąką i rozłożyć na stolnicy. Można wysuszyć lub zużyć na bieżąco.
Przepis Pauliny Nosek

Hummus z suszonymi pomidorami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?