https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ciasto z galaretką bez pieczenia: kryształek. Pyszny deser dla każdego

mad
Pyszne i proste ciasto bez pieczenia "kryształek".
Pyszne i proste ciasto bez pieczenia "kryształek". Fot. mad
Kryształek, czyli łatwe i szybkie ciasto bez pieczenia! Zobaczcie przepis.

Pyszny, lekki deser bez pieczenia? Ciasto „kryształek” robi się błyskawicznie, a smakuje wyjątkowo. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Marii Cekiery.

Ciasto kryształek bez pieczenia [PRZEPIS]

Składniki

  • 6 galaretek (trzy różne kolory)
  • 50 g żelatyny
  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • szklanka kefiru
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy

Wykonanie
Przygotować galaretki (każdy kolor osobno!). Po ostygnięciu pokroić je w kostkę. Żelatynę zalać 1/2 szklanki zimnej, przegotowanej wody i odstawić na pół godziny. Po tym czasie dolać do szklanki gorącą wodę, żeby żelatyna się rozpuściła. Śmietanę, kefir, cukier i cukier waniliowy zmiksować, dodać pokrojone w kostkę galaretki, ostrożnie dolać żelatynę, delikatnie wymieszać i szybko wylać na blachę. Poczekać aż stężeje.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

I
Irenka

Ja już od dawna nie używam galaretek, szkoda zdrowia na taką chemię, lepiej do owocowego jogurtu albo soku dodać żelatynę i wyjdzie lepiej, jeśli ciasto ma być aromatyczne i kolorowe, to porzeczkowe caprio bardzo się nada

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska