Pyszny, lekki deser bez pieczenia? Ciasto „kryształek” robi się błyskawicznie, a smakuje wyjątkowo. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Marii Cekiery.
Ciasto kryształek bez pieczenia [PRZEPIS]
Składniki
- 6 galaretek (trzy różne kolory)
- 50 g żelatyny
- 1/2 litra śmietany kremówki
- szklanka kefiru
- szklanka cukru
- cukier waniliowy
Wykonanie
Przygotować galaretki (każdy kolor osobno!). Po ostygnięciu pokroić je w kostkę. Żelatynę zalać 1/2 szklanki zimnej, przegotowanej wody i odstawić na pół godziny. Po tym czasie dolać do szklanki gorącą wodę, żeby żelatyna się rozpuściła. Śmietanę, kefir, cukier i cukier waniliowy zmiksować, dodać pokrojone w kostkę galaretki, ostrożnie dolać żelatynę, delikatnie wymieszać i szybko wylać na blachę. Poczekać aż stężeje.
Zobacz koniecznie!
