Schab – przepis. Propozycją na danie ze schabu podzieliła się nasza Czytelniczka Katarzyna Skuta.
Roladki schabowe z salami, ogórkiem i papryką [PRZEPIS]
Składniki
- 8 plastrów schabu
- 8 plastrów pikantnego salami
- 2 większe ogórki kiszone
- papryka czerwona
- cebula
- musztarda
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól, pieprz
- kminek mielony
- słodka i ostra mielona papryka
- mąka do zagęszczenia sosu i otoczenia mięsa
- wykałaczki lub nić do spięcia roladek
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie
Mięso rozbić, przyprawić solą i pieprzem. Ogórki i paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka. Każdy plaster mięsa posmarować musztardą, po czym ułożyć na nim salami, ogórek, paprykę i cebulę. Mięso zawinąć w roladkę, spiąć. Obtoczyć w mące i obsmażyć na rumiano z każdej strony. Przełożyć do rondla. Na patelnię, na której smażyło się mięso, wlać trochę gorącej wody i doprowadzić do wrzenia, zamieszać, po czym przelać wodę do rondla i uzupełnić ją tak, aby zakryła mięso. Dodać liść, ziele angielskie, mieloną paprykę i kminek. Dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Zagęścić sos mąką, ponownie zagotować. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać z kaszą gryczaną lub kluskami śląskimi.
