Ten kurczak zachwyci każdego! Połączenie sosu pomidorowego, mleka kokosowego i chili sprawia, że jest to danie niebanalne. Przepisem podzieliła się Sylwia Ładyga, autorka bloga Ostra na słodko.
Składniki
- 20 dag filetu z kurczaka
- 50 ml koncentratu pomidorowego
- 150 ml mleka kokosowego
- świeże chili
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki słonecznika
- sól, pieprz czarny, cukier puder, sok cytrynowy do smaku
- olej do smażenia
Dodatkowo
- ryż
- szczypiorek
Wykonanie
W woku rozgrzać niewielką ilość oleju, dodać posiekaną drobno cebulkę, usmażyć na złoty kolor, a następnie dodać posiekany czosnek i chili. Wrzucić oczyszczone, pokrojone w paseczki piersi z kurczaka, posolić, przesmażyć kilka minut, cały czas mieszając. Zalać mlekiem kokosowym, dodać koncentrat pomidorowy i na wolnym ogniu zredukować płyn. Wrzucić podprażony słonecznik i doprawić do smaku łyżeczką cukru pudru, odrobiną soku z cytryny, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać i podać gorące z ugotowanym na sypko ryżem i posiekanym szczypiorkiem.
Zobacz koniecznie!
