Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kuchnia orientalna - kiełki fasoli mung i pędy bambusa. Z czym to się je? [PRZEPISY]

mad
Dania kuchni orientalnej są pyszne i - wbrew pozorom - łatwe do zrobienia w domu.
Dania kuchni orientalnej są pyszne i - wbrew pozorom - łatwe do zrobienia w domu. pixabay.com
Kuchnia orientalna, do której zaliczana jest zarówno kuchnia Bliskiego Wschodu, jak i kuchnia chińska jest coraz popularniejsza. Zobaczcie przepisy z wykorzystaniem kiełków fasoli mung i pędów bambusa.

Dania orientalne, dzięki dużej ilości warzyw i przypraw, są bardzo aromatyczne, smaczne, a przede wszystkim zdrowe, dlatego świetnie sprawdzają się w codziennej diecie. Jednymi z produktów, po które warto sięgać są kiełki fasoli mung i pędy bambusa.

Jedne i drugie posiadają właściwości, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Fasola mung zawiera duże ilości białka, witaminy A, B, C i E, obniża poziom złego cholesterolu oraz zawiera duże ilości utleniaczy, które zapobiegają chorobom serca.
Pędy bambusa posiadają właściwości obniżające ciśnienie, a ich regularne spożywanie zwalcza wszelkiego rodzaju przeziębienia.
Kulinarny potencjał fasoli mung i pędów bambusa wykorzystują głównie Chińczycy. Jednak dzięki dużym możliwościom zastosowania ich także w kuchniach innych krajów, przepisy z dodatkiem tych składników stały się niezwykle popularne. Ze względu na dużą zawartość białka są również ważnymi produktami w diecie wegetariańskiej.
Pędy bambusa i fasola mung mają przyjemnie słodki smak, dzięki czemu dania z ich „udziałem” stają się bardziej wyraziste i smaczne.

Przepis na chrupiący omlet z kiełkami fasoli mung


Składniki

  • 3 jajka
  • 10 g mąki
  • 10 g masła
  • parmezan
  • oliwa z oliwek
  • 50 g kiełków fasoli mung (np. marki Sandra)
  • 50 g kiełków brokułu
  • pomidory cherry

Wykonanie
Na rozgrzaną patelnię wrzucić masło i wlać odrobinę oliwy z oliwek. Usmażyć na niej kiełki fasoli mung oraz kiełki brokułów. W misce wymieszać razem jajka z mąką i śmietaną, a następnie doprawić solą i pieprzem. Następnie zawartość miski wylać na smażące się kiełki. Gotowy omlet złożyć na pół i włożyć do piekarnia nagrzanego do temperatury około 180 stopni na około 5 minut. Omlet udekorować pomidorkami koktajlowymi i posypać parmezanem.

Przepis na kolorową sałatkę z brokułów i pędów bambusa

Składniki

  • 1 brokuł
  • 1 puszka pędów bambusa (np. marki Sandra)
  • 4 suszone pomidory
  • 2 ogórki kiszone
  • puszka kukurydzy (np. marki Sandra)
  • 1 czerwona cebula
  • sól morska oraz pieprz
  • 2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów


Wykonanie

Brokuły podzielić na różyczki i ugotować na parze, pędy bambusa odcedzić i pokroić na mniejsze paski. Następnie odcedzić kukurydzę, pokroić cebulę, suszone pomidory i ogórka kiszonego. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie ze sobą i polać je zalewą z suszonych pomidorów, dodać sól i pieprz. Przed podaniem włożyć na kilka minut do lodówki.

Zobacz też:Kuchnia tajska. Jak zrobić zupę z krewetkami w stylu tajskim?


Zobacz też:
Kuchnie świata. Seweryn Gałysz: Jadłem czipsy z koników polnych i żaby na patyku

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska