Szukając alternatywy dla tradycyjnego polskiego rosołu, warto więc wybrać się w kulinarną podróż do Azji. Zwłaszcza, że składniki niezbędne do przygotowania japońskiej zupy ramen są teraz powszechnie dostępne i znajdziesz je w niemal każdym sklepie.
Przepis na ramen
Składniki
- korpus gęsi
- korpus kaczki
- duży pęczek włoszczyzny
- 100 g imbiru
- 3 papryczki chili
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki słodkiego sosu sojowego
- 2 łyżki sosu Teriyaki
Dodatkowo
- 2 piersi gęsi
- 100 g wędzonego tofu
- pęczek szczypiorku
- 250 g krewetek
- 100 g marynowanych pędów bambusa
- listek nori
- pęczek kolendry
- 2 ząbki czosnku
- 50 g masła
- 6 jajek
- garść kiełków brokuła
- łyżka miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- makaron
Wykonanie
Do garnka włożyć korpus gęsi i kaczki, zalać wodą, dodać obraną włoszczyznę, pokrojony imbir (nie trzeba go obierać) oraz papryczki chili. Dusić na wolnym ogniu przez trzy godziny. Następnie odcedzić wywar, doprawić sosem sojowym i teriyaki, solą oraz pieprzem.
Z piersi gęsi ściągnąć skórę, pokroić w cieniutkie plasterki. Doprawić sosem sojowym oraz miodem i odłożyć na godzinę do lodówki.
Następnie usmażyć ją na gęsim smalcu i odłożyć na duży talerz.
Krewetki usmażyć na maśle z czosnkiem i posiekaną kolendrą, również odłożyć. Dodać pokrojony szczypiorek, pędy bambusa, pocięte nori, ugotowane na twardo jajka, pokrojone tofu oraz kiełki brokuła. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Zupę podawać z makaronem i talerzem pełnym dodatków, by każdy mógł sobie wrzucić do zupy co tylko chce.
Przepis Pauliny Nosek
