Spis treści
Dokładnie 29 stycznia 2025 r., zgodnie z kalendarzem księżycowym, rozpoczął się Chiński Nowy Rok, któremu patronuje kolejny zwierzęcy symbol w azjatyckim zodiaku – Wąż. To doskonała okazja, by przygotować dania kuchni chińskiej. Bowiem nie od dziś wiadomo, że tamtejsze potrawy są bardzo smaczne.
Zupa chińska
Porcje: 4
Czas: 15 min
Ostrość: 1

Składniki:
1l delikatnego bulionu drobiowego
6 - 7 Grzybów shiitake suszonych lub w zalewie House of Asia
1/2 łyżeczki Przyprawy kuchni chińskiej House of Asia
½ opakowanie Makaronu instant House of Asia
3 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
2-3 ząbki czosnku drobno pokrojone
2 szalotki drobno pokrojone
2 jaja
2-3 pomidorki koktajlowe
1 pęczek zielonej dymki
2-3 łyżki świeżej kolendry
pieprz czarny do smaku
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Suszone grzyby zalej wodą i doprowadź do wrzenia, gotuj około 15 minut, gdy zmiękną pokrój w paski. Grzyby w zalewie po prostu pokrój - nie wymagają gotowania.
Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na oleju podsmaż szalotkę z czosnkiem, dodaj pomidory i grzyby, smaż 5 minut. Dopraw przyprawą chińską, wlej bulion drobiowy i zagotuj, dopraw sosem sojowym.
Przed podaniem dodaj do zupy rozmącone jajka i zagotuj.
Zupę podawaj w miskach z makaronem, posyp dymką i kolendrą.
Sajgonki smażone
Porcje: 4
Czas: 10 minut + 30 minut
Ostrość: 0

Składniki:
1 opakowanie Papieru ryżowego do sajgonek i spring rolls House of Asia
100 g makaronu Bezglutenowego makaronu ryżowego świeżego Vermicelli House of Asia
½ szklanki Grzybów Mun krojonych House of Asia namoczonych 15 minut w gorącej wodzie
2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
1 łyżeczka Przyprawy Kuchni Chińskiej House of Asia
1 jajko
½ szklanki kapusty pekińskiej posiekanej w cienkie paski
½ szklanki marchewki posiekanej w cienkie paski
3 ząbki czosnku drobno pokrojone
1 papryczka chili drobno pokrojona
200 g mielonej wieprzowiny
garść dymki pokrojonej
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Makaron przygotuj według instrukcji. Odcedź, osusz, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski.
Na patelni podsmaż czosnek, chili i wieprzowinę, następnie dodaj marchewkę, dymkę, grzyby, a na koniec kapustę. Dopraw do smaku przyprawą chińską i sosem sojowym, przełóż do miski z makaronem, dobrze wymieszaj.
Arkusze papieru ryżowego zwilż wodą. Następnie nałóż po 2 łyżki farszu i zwiń jak krokieta. Usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Porcje: 2 porcje
Czas: 10 minut + 20 minut
Ostrość: 1

Składniki:
120 g podudzia z kurczaka pokrojonego w grubszą kostkę
100 g ananasa z puszki pokrojonego w kostkę plus sok
100 g Pędów bambusa House of Asia
150 g ryżu jaśminowego ugotowanego
1 łyżeczka Sosu chili Sambal Oelek House of Asia
2 łyżki Sezamu białego House of Asia
2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
1 marchewka pokrojona w paski
1 cebula pokrojona w kostkę
1 pęczek szczypiorku drobno pokrojonego
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
2 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Rozgrzej wok lub patelnię i wlej olej. Podsmaż kurczaka przez 2–3 minuty i przełóż do garnka. Następnie podsmaż ananasa, pędy, marchewkę oraz cebulę, dopraw do smaku sosem sojowym i przełóż do garnka.
Wymieszaj sok z ananasa z sambalem i skrobią, a następnie wlej do garnka. Gotuj całość około 5 minut.
Gotowe danie podawaj z ryżem, posypując je prażonym sezamem i posiekanym szczypiorkiem.
Wieprzowina kung pao z makaronem
Porcje: 2 porcje
Czas: 10 min
Ostrość: 1

Składniki:
120 g wieprzowiny cienko pokrojonej
½ opakowania Makaronu ryżowy Vermicelli House of Asia
1 opakowanie Pasty Kung Pao House of Asia
20 g Kiełków fasoli Mung House of Asia
1/2 łyżeczki Przyprawy kuchni chińskiej House of Asia
1 papryka czerwona pokrojona w paski
2 ząbki czosnku drobno pokrojone
1 cebula pokrojona w pióra
garść orzeszków ziemnych
2 łyżki oleju
garść dymki zielonej pokrojonej w słupki
Sposób przygotowania:
Przygotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
Pokrojoną wieprzowinę zamarynuj w przyprawie chińskiej z dodatkiem odrobiny oleju.
Rozgrzej patelnię, wlej olej i podsmaż cebulę z czosnkiem. Dodaj mięso, smaż aż się zarumieni. Dodaj orzechy, paprykę, kiełki fasoli, pastę kung pao oraz makaron. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Podawaj posypane świeżą dymką.
Tip. Do przygotowania dania można użyć dowolnej pasty House of Asia
Dorsz w panko z surówką
Porcje: 4
Czas: 10 min. + 10 min.
Ostrość: 0

Składniki:
600 g filetu z dorsza
100 g Panierki Panko House of Asia
1/2 łyżeczki Przyprawy Kuchni chińskiej House of Asia
2 - 3 łyżki Octu ryżowego House of Asia
2 jajka
4 łyżki mąki pszennej
200 g białej kapusty
50 g marchewki
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz czarny
olej do smażenia
Do podania:
ryż biały
Sposób przygotowania:
Rybę osusz ręcznikiem papierowym, następnie przypraw solą, pieprzem oraz przyprawą chińską.
Jajka połącz z mąką i dobrze wymieszaj, tak aby powstało ciasto. Rybę obtocz w cieście oraz panko.
Usmaż dorsza na rozgrzanym oleju na rumiany kolor.
Kapustę poszatkuj, posól oraz wygnieć w dłoniach. Odstaw na 10 minut. Odcedź z nadmiaru wody, dodaj startą marchewkę i dopraw do smaku octem ryżowym oraz cukrem.
Danie podawaj z ugotowanym ryżem.
