https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Najpopularniejsze dania kuchni chińskiej. Przygotuj je samodzielnie według sprawdzonych receptur

oprac. Magda Smoleń
Kto z nas nie lubi kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. Teraz to i inne dania kuchni chińskiej można przygotować samodzielnie. Zobacz przepisy,
Kto z nas nie lubi kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. Teraz to i inne dania kuchni chińskiej można przygotować samodzielnie. Zobacz przepisy, materiały prasowe
Zupa chińska, smażone sajgonki, kurczak w sosie słodko-kwaśnym, wieprzowina kung pao z makaronem i dorsz w panko z surówką. Oto najpopularniejsze dania kuchni chińskiej. Zobacz sprawdzone przepisy na te dania.

Spis treści

Dokładnie 29 stycznia 2025 r., zgodnie z kalendarzem księżycowym, rozpoczął się Chiński Nowy Rok, któremu patronuje kolejny zwierzęcy symbol w azjatyckim zodiaku – Wąż. To doskonała okazja, by przygotować dania kuchni chińskiej. Bowiem nie od dziś wiadomo, że tamtejsze potrawy są bardzo smaczne.

Zupa chińska

Porcje: 4

Czas: 15 min

Ostrość: 1

Zupa chińska
Zupa chińska
materiały prasowe



Składniki:

  • 1l delikatnego bulionu drobiowego

  • 6 - 7 Grzybów shiitake suszonych lub w zalewie House of Asia

  • 1/2 łyżeczki Przyprawy kuchni chińskiej House of Asia

  • ½ opakowanie Makaronu instant House of Asia

  • 3 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia

  • 2-3 ząbki czosnku drobno pokrojone

  • 2 szalotki drobno pokrojone

  • 2 jaja

  • 2-3 pomidorki koktajlowe

  • 1 pęczek zielonej dymki

  • 2-3 łyżki świeżej kolendry

  • pieprz czarny do smaku

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Suszone grzyby zalej wodą i doprowadź do wrzenia, gotuj około 15 minut, gdy zmiękną pokrój w paski. Grzyby w zalewie po prostu pokrój - nie wymagają gotowania.

Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na oleju podsmaż szalotkę z czosnkiem, dodaj pomidory i grzyby, smaż 5 minut. Dopraw przyprawą chińską, wlej bulion drobiowy i zagotuj, dopraw sosem sojowym.

Przed podaniem dodaj do zupy rozmącone jajka i zagotuj.

Zupę podawaj w miskach z makaronem, posyp dymką i kolendrą.

Sajgonki smażone

Porcje: 4

Czas: 10 minut + 30 minut

Ostrość: 0

Sajgonki smażone
Sajgonki smażone
Fot. materiały prasowe



Składniki:

  • 1 opakowanie Papieru ryżowego do sajgonek i spring rolls House of Asia

  • 100 g makaronu Bezglutenowego makaronu ryżowego świeżego Vermicelli House of Asia

  • ½ szklanki Grzybów Mun krojonych House of Asia namoczonych 15 minut w gorącej wodzie

  • 2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia

  • 1 łyżeczka Przyprawy Kuchni Chińskiej House of Asia

  • 1 jajko

  • ½ szklanki kapusty pekińskiej posiekanej w cienkie paski

  • ½ szklanki marchewki posiekanej w cienkie paski

  • 3 ząbki czosnku drobno pokrojone

  • 1 papryczka chili drobno pokrojona

  • 200 g mielonej wieprzowiny

  • garść dymki pokrojonej

  • olej do smażenia



Sposób przygotowania:

Makaron przygotuj według instrukcji. Odcedź, osusz, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do miski.

Na patelni podsmaż czosnek, chili i wieprzowinę, następnie dodaj marchewkę, dymkę, grzyby, a na koniec kapustę. Dopraw do smaku przyprawą chińską i sosem sojowym, przełóż do miski z makaronem, dobrze wymieszaj.

Arkusze papieru ryżowego zwilż wodą. Następnie nałóż po 2 łyżki farszu i zwiń jak krokieta. Usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Porcje: 2 porcje

Czas: 10 minut + 20 minut

Ostrość: 1

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
materiały prasowe



Składniki:

  • 120 g podudzia z kurczaka pokrojonego w grubszą kostkę

  • 100 g ananasa z puszki pokrojonego w kostkę plus sok

  • 100 g Pędów bambusa House of Asia

  • 150 g ryżu jaśminowego ugotowanego

  • 1 łyżeczka Sosu chili Sambal Oelek House of Asia

  • 2 łyżki Sezamu białego House of Asia

  • 2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia

  • 1 marchewka pokrojona w paski

  • 1 cebula pokrojona w kostkę

  • 1 pęczek szczypiorku drobno pokrojonego

  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Rozgrzej wok lub patelnię i wlej olej. Podsmaż kurczaka przez 2–3 minuty i przełóż do garnka. Następnie podsmaż ananasa, pędy, marchewkę oraz cebulę, dopraw do smaku sosem sojowym i przełóż do garnka.

Wymieszaj sok z ananasa z sambalem i skrobią, a następnie wlej do garnka. Gotuj całość około 5 minut.

Gotowe danie podawaj z ryżem, posypując je prażonym sezamem i posiekanym szczypiorkiem.


Wieprzowina kung pao z makaronem

Porcje: 2 porcje

Czas: 10 min

Ostrość: 1

Wieprzowina kung pao z makaronem
Wieprzowina kung pao z makaronem
materiały prasowe



Składniki:

  • 120 g wieprzowiny cienko pokrojonej

  • ½ opakowania Makaronu ryżowy Vermicelli House of Asia

  • 1 opakowanie Pasty Kung Pao House of Asia

  • 20 g Kiełków fasoli Mung House of Asia

  • 1/2 łyżeczki Przyprawy kuchni chińskiej House of Asia

  • 1 papryka czerwona pokrojona w paski

  • 2 ząbki czosnku drobno pokrojone

  • 1 cebula pokrojona w pióra

  • garść orzeszków ziemnych

  • 2 łyżki oleju

  • garść dymki zielonej pokrojonej w słupki


Sposób przygotowania:

Przygotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.

Pokrojoną wieprzowinę zamarynuj w przyprawie chińskiej z dodatkiem odrobiny oleju.

Rozgrzej patelnię, wlej olej i podsmaż cebulę z czosnkiem. Dodaj mięso, smaż aż się zarumieni. Dodaj orzechy, paprykę, kiełki fasoli, pastę kung pao oraz makaron. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Podawaj posypane świeżą dymką.

Tip. Do przygotowania dania można użyć dowolnej pasty House of Asia


Dorsz w panko z surówką

Porcje: 4

Czas: 10 min. + 10 min.

Ostrość: 0


Dorsz w panko z surówką
Dorsz w panko z surówką
materiały prasowe


Składniki:

  • 600 g filetu z dorsza

  • 100 g Panierki Panko House of Asia

  • 1/2 łyżeczki Przyprawy Kuchni chińskiej House of Asia

  • 2 - 3 łyżki Octu ryżowego House of Asia

  • 2 jajka

  • 4 łyżki mąki pszennej

  • 200 g białej kapusty

  • 50 g marchewki

  • 1 łyżeczka cukru

  • sól, pieprz czarny

  • olej do smażenia



Do podania:

  • ryż biały

Sposób przygotowania:

Rybę osusz ręcznikiem papierowym, następnie przypraw solą, pieprzem oraz przyprawą chińską.

Jajka połącz z mąką i dobrze wymieszaj, tak aby powstało ciasto. Rybę obtocz w cieście oraz panko.

Usmaż dorsza na rozgrzanym oleju na rumiany kolor.

Kapustę poszatkuj, posól oraz wygnieć w dłoniach. Odstaw na 10 minut. Odcedź z nadmiaru wody, dodaj startą marchewkę i dopraw do smaku octem ryżowym oraz cukrem.

Danie podawaj z ugotowanym ryżem.





emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska