Spis treści
Trudno się dziwić, że na całym świecie nie brakuje amatorów naleśników. Są nie tylko pyszne, ale także bardzo uniwersalne, ponieważ można je serwować zarówno na śniadanie, jak i na lunch czy kolację. Są przy tym proste w przygotowaniu i można je komponować na słodko i w wersji wytrawnej, według własnych upodobań. Dziś proponujemy naleśniki po tajsku – zaopatrzcie się w mleczko kokosowe i do dzieła!
Naleśniki w kuchni tajskiej
Naleśniki po tajsku, znane również jako roti, są popularnym przysmakiem na ulicach Tajlandii i są dostępne w różnych wersjach, z różnymi nadzieniami i dodatkami. Chociaż nie są to tradycyjne dania główne kuchni tajskiej, stanowią smaczną przekąskę, która jest lubiana zarówno przez mieszkańców Tajlandii, jak i turystów.
Charakteryzują się przy tym kilkoma unikalnymi cechami.
– Tajskie naleśniki, w odróżnieniu do tradycyjnych, europejskich, różnią się przede wszystkim rodzajem ciasta, które przygotowuje się z mąki ryżowej lub pszennej. Wyrabia się je jak np. ciasto na pizzę, a następnie dzieli na mniejsze porcje, wałkuje na cienkie jak papier wręcz prześwitujące placki i smaży na rozgrzanej blasze lekko nawilżonej tłuszczem – zdradza szef kuchni marki House of Asia Pongthep Aroonsang.
Naleśniki po tajsku na słodko
Naleśniki po tajsku na słodko to bardzo wdzięczne danie, ponieważ w zasadzie jedynym ograniczeniem, jeśli chodzi o dodatki, jest nasza wyobraźnia. W Tajlandii podaje się je głównie z owocami czy też czekoladą. Niemniej w domowych warunkach możemy użyć również wszelakich dżemów, konfitur lub budyniu czy też serków smakowych. Wypróbujcie koniecznie nasze propozycje naleśników po tajsku z bananem i drugą wersję – z budyniem i malinami. W obu odsłonach wyglądają i smakują wprost obłędnie!
Naleśniki tajskie w wersji wytrawnej
Wśród amatorów naleśników nie brakuje także fanów wersji wytrawnych. Jeśli “przejadły” się Wam oczywiste dodatki jak ser, szynka, pieczarki, szpinak, pomidory czy jajka, czas na coś zupełnie innego.
– Jeśli chodzi o naleśniki po tajsku, tu jako farsz idealnie sprawdzą się warzywa stir-fry, mięsa mielone czy też kurczak a nawet makarony – chociażby makaron pad thai – podpowiada Pongthep Aroonsang.
Wypróbujcie nasze propozycje na naleśniki po tajsku z krewetkami lub makaronem i warzywami – przepisy znajdziecie pod artykułem. Mamy także gratkę dla miłośników naleśników i Pad Thai – jedno z drugim można bowiem znakomicie połączyć!
Naleśnik naleśnikowi nierówny
Naleśniki to danie, które zdobyło popularność na całym świecie, jednak warto pamiętać, że każda kultura ma swoje własne, unikalne wersje tego przysmaku – naleśniki po tajsku stanowią tego fascynujący przykład. Zachęcamy do próbowania ich w tej odsłonie. Przygotowanie i degustacja naleśników po tajsku to prawdziwa podróż kulinarna, która otwiera drzwi do niezwykłego świata smaków.
Tajskie naleśniki z bananami

Ilość porcji: 2
Czas: 30 minut
Poziom ostrości: 0
Składniki:
- 2 łyżki Mleczka kokosowego skondensowanego QF
- 2 banany pokrojone w plasterki
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- Kilka listków mięty do dekoracji
- Oliwa z oliwek do smażenia
Ciasto:
- 1 szklanka Mleczka kokosowego 5-7% House of Asia
- 1 szklanka wody
- 2 szklanki mąki
- 4 jajka
- 150 g rozpuszczonego masła
- Szczypta soli
Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto: w misce wymieszaj mleczko kokosowe, wodę i jajka, a następnie stopniowo dodawaj mąkę, masło oraz sól, cały czas mieszając, tak aby ciasto nabrało gładkiej konsystencji. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste, dodaj więcej wody.
Na nieprzywierającą patelnię wlej odrobinę oliwy z oliwek, rozlej równo po całej powierzchni ciasto i smaż naleśniki z dwóch stron na rumiany kolor.
Usmażonego naleśnika połóż na desce, na środku ułóż kilka plasterków banana i zwiń w kopertę. Przełóż na patelnię i podgrzej.
Gotowe naleśniki polej skondensowanym mleczkiem kokosowym, posyp wiórkami kokosowymi i udekoruj miętą.
Tajskie naleśniki z budyniem i malinami

Ilość porcji: 2
Czas: 30 minut
Poziom ostrości: 0
Składniki:
- 250 g Mleczka kokosowego 12-14% House of Asia
- 100 g Sosu słodko pikantnego Mango Chutney House of Asia
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 250 ml wody
- 100 g malin
- Kilka listków mięty do dekoracji
- Cukier puder do posypania
- Oliwa z oliwek do smażenia
Ciasto:
- 1 szklanka Mleczka kokosowego 5-7% House of Asia
- 1 szklanka wody
- 2 szklanki mąki
- 4 jajka
- 150 g rozpuszczonego masła
- Szczypta soli
Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto: w misce wymieszaj mleczko kokosowe, wodę i jajka, a następnie stopniowo dodawaj mąkę, masło oraz sól, cały czas mieszając, tak aby ciasto nabrało gładkiej konsystencji. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste, dodaj więcej wody.
Na nieprzywierającą patelnię wlej odrobinę oliwy z oliwek, rozlej równo po całej powierzchni ciasto i smaż naleśniki z dwóch stron na rumiany kolor.
Przygotuj budyń: połącz ½ ilości wody z budyniem i dokładnie wymieszaj. W garnku podgrzej mleczko kokosowe z pozostałą ilością wody, a gdy się zagotuje dodaj budyń i mieszaj, aż całość zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia i przykryj folią spożywczą.
Usmażonego naleśnika połóż na desce, na środku nałóż łyżeczkę chutney’a mango oraz łyżkę budyniu, dodaj kilka malin i złóż w kopertę. Tak przygotowane naleśniki ułóż na patelni zwinięciem do dołu i smaż z każdej strony po 2 minuty.
Gotowe naleśniki posyp cukrem pudrem i udekoruj miętą oraz pozostałym chutney’em mango.
Tajskie naleśniki z krewetkami

Ilość porcji: 2
Czas: 30 minut
Poziom ostrości: 1
Składniki:
- 1 łyżeczka Pasty z czosnku, imbiru i chili House of Asia
- 1 łyżka Sos słodko-pikantnego Mango Chutney House of Asia
- 16 krewetek 16/20 obranych i oczyszczonych
- ½ cebuli pokrojonej w piórka
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- Oliwa z oliwek do smażenia
Ciasto:
- 1 szklanka Mleczka kokosowego 5-7% House of Asia
- 1 szklanka wody
- 2 szklanki mąki
- 4 jajka
- 150 g rozpuszczonego masła
- Szczypta soli
Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto: w misce wymieszaj mleczko kokosowe, wodę i jajka, a następnie stopniowo dodawaj mąkę, masło oraz sól, cały czas mieszając, tak aby ciasto nabrało gładkiej konsystencji. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste, dodaj więcej wody.
Na nieprzywierającą patelnię wlej odrobinę oliwy z oliwek, rozlej równo po całej powierzchni ciasto i smaż naleśniki z dwóch stron na rumiany kolor.
Krewetki pokrój na kawałki wielkości centymetra i smaż na rozgrzanej oliwie razem z cebulą około minuty. Następnie dodaj pastę z czosnku, imbiru i chili, chutney mango oraz kolendrę, całość wymieszaj, odstaw na bok.
Usmażonego naleśnika połóż na desce, na środku naleśnika nałóż farsz i złóż w kopertę. Tak przygotowane naleśniki ułóż na patelni zwinięciem do dołu i zapiecz z każdej strony po 2 minuty.
Tajskie naleśniki z makaronem i warzywami

Ilość porcji: 2
Czas: 30 minut
Poziom ostrości: 1
Składniki:
- 1 opakowanie Bezglutenowego makaronu Vermicelli z fasoli Mung House of Asia
- 1 łyżeczka Pasty z czosnku House of Asia lub 1 drobno posiekany ząbek czosnku
- ½ łyżeczki Pasty z chili House of Asia lub ½ drobno posiekanej papryczki chili
- 2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
- 2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
- ¼ blanszowanego brokułu
- 1 cebula pokrojona w piórka
- ½ marchewki pokrojonej w długie cienkie słupki
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 1 łyżka pokrojonego szczypioru
- Oliwa z oliwek do smażenia
Ciasto:
- 1 szklanka Mleczka kokosowego 5-7% House os Asia
- 1 szklanka wody
- 2 szklanki mąki
- 4 jajka
- 150 g rozpuszczonego masła
- Szczypta soli
Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto: w misce wymieszaj mleczko kokosowe, wodę i jajka, a następnie stopniowo dodawaj mąkę, masło oraz sól, cały czas mieszając, tak aby ciasto nabrało gładkiej konsystencji. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste, dodaj więcej wody.
Na nieprzywierającą patelnię wlej odrobinę oliwy z oliwek, rozlej równo po całej powierzchni ciasto i smaż naleśniki z dwóch stron na rumiany kolor.
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie przelej zimną wodą i potnij na mniejsze kawałki za pomocą nożyczek.
Na patelnię wlej oliwę z oliwek, podsmaż cebulę, marchewkę, dodaj pastę z czosnku, z chili, smaż 2 minuty, następnie dodaj rozdrobnione różyczki brokułu, makaron, całość dopraw sosem sojowym, ostrygowym, pod koniec dodaj kolendrę i wszystko wymieszaj. Pozostaw do wystudzenia.
Usmażonego naleśnika połóż na desce, na środku nałóż farsz i złóż w kopertę. Tak przygotowane naleśniki ułóż na patelni zwinięciem do dołu i zapiecz z każdej strony po 2 minuty, podawaj ze szczypiorem.
Pad Thai w naleśniku

Ilość porcji: 2
Czas: 30 minut
Poziom ostrości: 1
Składniki:
- 200 g Bezglutenowego makaronu ryżowego 5 mm House of Asia
- 2 łyżki Pasty Pad Thai House of Asia
- 150 g tofu pokrojonego w kostkę
- 1 łyżka Pasty z czosnku House of Asia lub 1 ząbek czosnku drobno posiekany
- 30 g cebuli czerwonej pokrojonej w grubą kostkę
- 10 g dymki pokrojonej w małe kawałki
- 30 g kiełków fasoli mung
- 2 jajka
- Olej roślinny do smażenia
Ciasto:
- 1 szklanka Mleczka kokosowego 5-7% House os Asia
- 1 szklanka wody
- 2 szklanki mąki
- 4 jajka
- 150 g rozpuszczonego masła
- Szczypta soli
- Oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Przygotuj ciasto na naleśniki: w misce wymieszaj mleczko kokosowe, wodę i jajka, a następnie stopniowo dodawaj mąkę, masło oraz sól, cały czas mieszając, tak aby ciasto nabrało gładkiej konsystencji. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste, dodaj więcej wody. Na nieprzywierającą patelnię wlej odrobinę oliwy z oliwek, rozlej równo po całej powierzchni ciasto i smaż naleśniki z dwóch stron na rumiany kolor.
Przygotuj farsz: na rozgrzaną patelnię wlej olej, dodaj tofu i podsmaż, aż się zarumieni.
Następnie dodaj pastę z czosnku i usmaż na złoto, dodaj rozmącone jajka i smaż dalej 2 minuty, dołóż cebulę i wcześniej ugotowany makaron. Smaż do momentu, gdy makaron będzie miękki. Dodaj pastę Pad Thai i całość dobrze wymieszaj.
Usmażonego naleśnika połóż na desce, na środku nałóż farsz i złóż w kopertę. Tak przygotowane naleśniki ułóż na patelni zwinięciem do dołu i zapiecz z każdej strony po 2 minuty, podawaj kiełkami fasoli mung i dymką.
Zobacz też inne przepisy na dania z różnych stron świata:
