Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Naleśniki po tajsku w 5 odsłonach. Jak je zrobić i co do nich dodać? Zobacz przepisy

opr. Magda Smoleń
Naleśniki po tajsku, znane również jako roti, są popularnym przysmakiem na ulicach Tajlandii i są dostępne w różnych wersjach, z różnymi nadzieniami i dodatkami.
Naleśniki po tajsku, znane również jako roti, są popularnym przysmakiem na ulicach Tajlandii i są dostępne w różnych wersjach, z różnymi nadzieniami i dodatkami. Fot. materiały prasowe
W Polsce naleśniki na stałe wpisały się w narodowe menu. Ale nie tylko w naszym kraju cieszą się popularnością. Wszędzie na świecie przyrządza się różne wersje naleśników, w zależności od kultury, tradycji i dostępności składników. Dziś przybliżymy tajniki przyrządzania naleśników po tajsku. Czym się różnią, a co mają wspólnego ze znanymi nam naleśnikami? Zapraszamy do kulinarnej podróży. Zobaczcie też przepisy na: tajskie naleśniki z bananami, naleśniki z budyniem i malinami, naleśniki z krewetkami, naleśniki z makaronem i warzywami oraz Pad Thai w naleśniku.

Spis treści

Trudno się dziwić, że na całym świecie nie brakuje amatorów naleśników. Są nie tylko pyszne, ale także bardzo uniwersalne, ponieważ można je serwować zarówno na śniadanie, jak i na lunch czy kolację. Są przy tym proste w przygotowaniu i można je komponować na słodko i w wersji wytrawnej, według własnych upodobań. Dziś proponujemy naleśniki po tajsku – zaopatrzcie się w mleczko kokosowe i do dzieła!

Naleśniki w kuchni tajskiej

Naleśniki po tajsku, znane również jako roti, są popularnym przysmakiem na ulicach Tajlandii i są dostępne w różnych wersjach, z różnymi nadzieniami i dodatkami. Chociaż nie są to tradycyjne dania główne kuchni tajskiej, stanowią smaczną przekąskę, która jest lubiana zarówno przez mieszkańców Tajlandii, jak i turystów.
Charakteryzują się przy tym kilkoma unikalnymi cechami.
– Tajskie naleśniki, w odróżnieniu do tradycyjnych, europejskich, różnią się przede wszystkim rodzajem ciasta, które przygotowuje się z mąki ryżowej lub pszennej. Wyrabia się je jak np. ciasto na pizzę, a następnie dzieli na mniejsze porcje, wałkuje na cienkie jak papier wręcz prześwitujące placki i smaży na rozgrzanej blasze lekko nawilżonej tłuszczem – zdradza szef kuchni marki House of Asia Pongthep Aroonsang.

Naleśniki po tajsku na słodko

Naleśniki po tajsku na słodko to bardzo wdzięczne danie, ponieważ w zasadzie jedynym ograniczeniem, jeśli chodzi o dodatki, jest nasza wyobraźnia. W Tajlandii podaje się je głównie z owocami czy też czekoladą. Niemniej w domowych warunkach możemy użyć również wszelakich dżemów, konfitur lub budyniu czy też serków smakowych. Wypróbujcie koniecznie nasze propozycje naleśników po tajsku z bananem i drugą wersję – z budyniem i malinami. W obu odsłonach wyglądają i smakują wprost obłędnie!

Naleśniki tajskie w wersji wytrawnej

Wśród amatorów naleśników nie brakuje także fanów wersji wytrawnych. Jeśli “przejadły” się Wam oczywiste dodatki jak ser, szynka, pieczarki, szpinak, pomidory czy jajka, czas na coś zupełnie innego.
– Jeśli chodzi o naleśniki po tajsku, tu jako farsz idealnie sprawdzą się warzywa stir-fry, mięsa mielone czy też kurczak a nawet makarony – chociażby makaron pad thai – podpowiada Pongthep Aroonsang.
Wypróbujcie nasze propozycje na naleśniki po tajsku z krewetkami lub makaronem i warzywami – przepisy znajdziecie pod artykułem. Mamy także gratkę dla miłośników naleśników i Pad Thai – jedno z drugim można bowiem znakomicie połączyć!

Naleśnik naleśnikowi nierówny

Naleśniki to danie, które zdobyło popularność na całym świecie, jednak warto pamiętać, że każda kultura ma swoje własne, unikalne wersje tego przysmaku – naleśniki po tajsku stanowią tego fascynujący przykład. Zachęcamy do próbowania ich w tej odsłonie. Przygotowanie i degustacja naleśników po tajsku to prawdziwa podróż kulinarna, która otwiera drzwi do niezwykłego świata smaków.

Tajskie naleśniki z bananami

Tajskie naleśniki z bananami.
Tajskie naleśniki z bananami.


Ilość porcji: 2
Czas: 30 minut
Poziom ostrości: 0

Składniki:

  • 2 łyżki Mleczka kokosowego skondensowanego QF
  • 2 banany pokrojone w plasterki
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • Kilka listków mięty do dekoracji
  • Oliwa z oliwek do smażenia

Ciasto: 

  • 1 szklanka Mleczka kokosowego 5-7% House of Asia
  • 1 szklanka wody 
  • 2 szklanki mąki 
  • 4 jajka 
  • 150 g rozpuszczonego masła 
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania: 
Przygotuj ciasto: w misce wymieszaj mleczko kokosowe, wodę i jajka, a następnie stopniowo dodawaj mąkę, masło oraz sól, cały czas mieszając, tak aby ciasto nabrało gładkiej konsystencji. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste, dodaj więcej wody.  
Na nieprzywierającą patelnię wlej odrobinę oliwy z oliwek, rozlej równo po całej powierzchni ciasto i smaż naleśniki z dwóch stron na rumiany kolor. 
Usmażonego naleśnika połóż na desce, na środku ułóż kilka plasterków banana i zwiń w kopertę. Przełóż na patelnię i podgrzej.
Gotowe naleśniki polej skondensowanym mleczkiem kokosowym, posyp wiórkami kokosowymi i udekoruj miętą.

Tajskie naleśniki z budyniem i malinami

Tajskie naleśniki z budyniem i malinami.
Tajskie naleśniki z budyniem i malinami.

Ilość porcji: 2
Czas: 30 minut
Poziom ostrości: 0

Składniki:

  • 250 g Mleczka kokosowego 12-14% House of Asia
  • 100 g Sosu słodko pikantnego Mango Chutney House of Asia
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 250 ml wody
  • 100 g malin
  • Kilka listków mięty do dekoracji
  • Cukier puder do posypania
  • Oliwa z oliwek do smażenia

Ciasto:

  • 1 szklanka Mleczka kokosowego 5-7% House of Asia
  • 1 szklanka wody
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 150 g rozpuszczonego masła
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto: w misce wymieszaj mleczko kokosowe, wodę i jajka, a następnie stopniowo dodawaj mąkę, masło oraz sól, cały czas mieszając, tak aby ciasto nabrało gładkiej konsystencji. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste, dodaj więcej wody.  
Na nieprzywierającą patelnię wlej odrobinę oliwy z oliwek, rozlej równo po całej powierzchni ciasto i smaż naleśniki z dwóch stron na rumiany kolor. 
Przygotuj budyń: połącz ½ ilości wody z budyniem i dokładnie wymieszaj. W garnku podgrzej mleczko kokosowe z pozostałą ilością wody, a gdy się zagotuje dodaj budyń i mieszaj, aż całość zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia i przykryj folią spożywczą.
Usmażonego naleśnika połóż na desce, na środku nałóż łyżeczkę chutney’a mango oraz łyżkę budyniu, dodaj kilka malin i złóż w kopertę. Tak przygotowane naleśniki ułóż na patelni zwinięciem do dołu i smaż z każdej strony po 2 minuty.
Gotowe naleśniki posyp cukrem pudrem i udekoruj miętą oraz pozostałym chutney’em mango.

Tajskie naleśniki z krewetkami

Tajskie naleśniki z krewetkami.
Tajskie naleśniki z krewetkami.

Ilość porcji: 2
Czas: 30 minut
Poziom ostrości: 1

Składniki:

  • 1 łyżeczka Pasty z czosnku, imbiru i chili House of Asia
  • 1 łyżka Sos słodko-pikantnego Mango Chutney House of Asia
  • 16 krewetek 16/20 obranych i oczyszczonych
  • ½ cebuli pokrojonej w piórka
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • Oliwa z oliwek do smażenia

Ciasto:

  • 1 szklanka Mleczka kokosowego 5-7% House of Asia
  • 1 szklanka wody
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 150 g rozpuszczonego masła
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto: w misce wymieszaj mleczko kokosowe, wodę i jajka, a następnie stopniowo dodawaj mąkę, masło oraz sól, cały czas mieszając, tak aby ciasto nabrało gładkiej konsystencji. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste, dodaj więcej wody.  
Na nieprzywierającą patelnię wlej odrobinę oliwy z oliwek, rozlej równo po całej powierzchni ciasto i smaż naleśniki z dwóch stron na rumiany kolor. 
Krewetki pokrój na kawałki wielkości centymetra i smaż na rozgrzanej oliwie razem z cebulą około minuty. Następnie dodaj pastę z czosnku, imbiru i chili, chutney mango oraz kolendrę, całość wymieszaj, odstaw na bok.
Usmażonego naleśnika połóż na desce, na środku naleśnika nałóż farsz i złóż w kopertę. Tak przygotowane naleśniki ułóż na patelni zwinięciem do dołu i zapiecz z każdej strony po 2 minuty.

Tajskie naleśniki z makaronem i warzywami

Tajskie naleśniki z makaronem i warzywami.
Tajskie naleśniki z makaronem i warzywami.


Ilość porcji: 2
Czas: 30 minut
Poziom ostrości: 1

Składniki:

  • 1 opakowanie Bezglutenowego makaronu Vermicelli z fasoli Mung House of Asia
  • 1 łyżeczka Pasty z czosnku House of Asia lub 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki Pasty z chili House of Asia lub ½ drobno posiekanej papryczki chili
  • 2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
  • 2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
  • ¼ blanszowanego brokułu
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • ½ marchewki pokrojonej w długie cienkie słupki
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 1 łyżka pokrojonego szczypioru
  • Oliwa z oliwek do smażenia

Ciasto:

  • 1 szklanka Mleczka kokosowego 5-7% House os Asia
  • 1 szklanka wody
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 150 g rozpuszczonego masła
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto: w misce wymieszaj mleczko kokosowe, wodę i jajka, a następnie stopniowo dodawaj mąkę, masło oraz sól, cały czas mieszając, tak aby ciasto nabrało gładkiej konsystencji. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste, dodaj więcej wody.  
Na nieprzywierającą patelnię wlej odrobinę oliwy z oliwek, rozlej równo po całej powierzchni ciasto i smaż naleśniki z dwóch stron na rumiany kolor. 
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie przelej zimną wodą i potnij na mniejsze kawałki za pomocą nożyczek.
Na patelnię wlej oliwę z oliwek, podsmaż cebulę, marchewkę, dodaj pastę z czosnku, z chili, smaż 2 minuty, następnie dodaj rozdrobnione różyczki brokułu, makaron, całość dopraw sosem sojowym, ostrygowym, pod koniec dodaj kolendrę i wszystko wymieszaj. Pozostaw do wystudzenia.
Usmażonego naleśnika połóż na desce, na środku nałóż farsz i złóż w kopertę. Tak przygotowane naleśniki ułóż na patelni zwinięciem do dołu i zapiecz z każdej strony po 2 minuty, podawaj ze szczypiorem.

Pad Thai w naleśniku

Pad Thai w naleśniku.
Pad Thai w naleśniku.

Ilość porcji: 2 
Czas: 30 minut
Poziom ostrości: 1

Składniki:

  • 200 g Bezglutenowego makaronu ryżowego 5 mm House of Asia
  • 2 łyżki Pasty Pad Thai House of Asia
  • 150 g tofu pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka Pasty z czosnku House of Asia lub 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 30 g cebuli czerwonej pokrojonej w grubą kostkę
  • 10 g dymki pokrojonej w małe kawałki
  • 30 g kiełków fasoli mung
  • 2 jajka
  • Olej roślinny do smażenia

Ciasto: 

  • 1 szklanka Mleczka kokosowego 5-7% House os Asia
  • 1 szklanka wody 
  • 2 szklanki mąki 
  • 4 jajka 
  • 150 g rozpuszczonego masła 
  • Szczypta soli
  • Oliwa do smażenia

Sposób przygotowania: 
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Przygotuj ciasto na naleśniki: w misce wymieszaj mleczko kokosowe, wodę i jajka, a następnie stopniowo dodawaj mąkę, masło oraz sól, cały czas mieszając, tak aby ciasto nabrało gładkiej konsystencji. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste, dodaj więcej wody.  Na nieprzywierającą patelnię wlej odrobinę oliwy z oliwek, rozlej równo po całej powierzchni ciasto i smaż naleśniki z dwóch stron na rumiany kolor. 
Przygotuj farsz: na rozgrzaną patelnię wlej olej, dodaj tofu i podsmaż, aż się zarumieni.
Następnie dodaj pastę z czosnku i usmaż na złoto, dodaj rozmącone jajka i smaż dalej 2 minuty, dołóż cebulę i wcześniej ugotowany makaron. Smaż do momentu, gdy makaron będzie miękki. Dodaj pastę Pad Thai i całość dobrze wymieszaj.
Usmażonego naleśnika połóż na desce, na środku nałóż farsz i złóż w kopertę. Tak przygotowane naleśniki ułóż na patelni zwinięciem do dołu i zapiecz z każdej strony po 2 minuty, podawaj kiełkami fasoli mung i dymką.

Zobacz też inne przepisy na dania z różnych stron świata:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska