Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przysmaki kuchni ukraińskiej, które warto znać. Popularne ukraińskie przekąski, które zrobisz w kilka chwil

opr. Magda Smoleń
Zobacz popularne ukraińskie przekąski: sało, kawior i ozory wieprzowe. Do podania w kilka chwil!
Zobacz popularne ukraińskie przekąski: sało, kawior i ozory wieprzowe. Do podania w kilka chwil! Fot. archiwum
W Polsce kuchnia ukraińska kojarzy się głównie z barszczem ukraińskim z buraków, kapusty i ziemniaków. Ale kuchnia ukraińska to nie tylko pyszne zupy (np. solanka), czy ukraińskie pierogi. To także przekąski, które warto skosztować: sało, kawior czy w końcu ozory wieprzowe. Do przygotowania i podania w kilka chwil!

Zobacz przysmaki kuchni ukraińskiej:

Sało

Ukraińskie sało.
Ukraińskie sało.

Sało to nic innego jak słonina. W Polsce można kupić słoninę białostocką, gotową, pokrojoną w plastry. Zwijamy ją w różyczkę, układamy estetyczny wzór i podajemy z czosnkiem. Czosnek obrany, nie cięty – całe główki. 

Ikra - kawior

Ikra - kawior.
Ikra - kawior.

Spróbujcie kawioru z jesiotra - pomarańczowy, duże kulki. Kawior podajemy w specjalnym pojemniku na lodzie. Obowiązkowo podajemy go na grzance z chleba z masłem. 

Ozory wieprzowe z sosem chrzanowym 

Ozory wieprzowe z sosem chrzanowym.
Ozory wieprzowe z sosem chrzanowym.

Ozory należy ugotować, ostudzić i pokroić w cienkie plastry. Można poukładać je na talerzu jak carpaccio. Podajemy je z sosem chrzanowo-majonezowym. Wystarczy wymieszać tarty chrzan z majonezem. Majonez powinien mieć delikatny smak. Ostrość sosu uzależniony jest od preferencji smakowych.

Kuchnia ukraińska – dowiedz się więcej

Jeżeli chcecie lepiej poznać smaki kuchni ukraińskiej i ugotować coś oryginalnego – zachęcamy po sięgnięcie do książki „Mamuszka”. Jej autorka, Olja Hercules, zamieściła tam ponad 100 przepisów z różnych regionów Europy Wschodniej: od Baku po Morze Czarne, od Kijowa po Kazachstan. 

Mamuszka
Mamuszka

Kuchnia ukraińska ma bardzo bogatą historię i oferuje różnorodne dania. Tamtejsze potrawy zachwycają ciekawymi smakami i aromatami. Kuchnia Ukrainy znana jest przede wszystkim z wielkiej doskonałości i zróżnicowania potraw, a to ze względu na mnogość wpływów, jakie wywarła na nią kuchnia rosyjska, polska, niemiecka i turecka.

Olia Hercules -  autorka bestsellerowej książki kulinarnej „Mamuszka. Od Lwowa do Baku”.
Olia Hercules - autorka bestsellerowej książki kulinarnej „Mamuszka. Od Lwowa do Baku”.

Autorka książki, Olia Hercules, pochodzi z położonego nad Dnieprem miasta portowego Kachowka, dorastała w greckiej części Cypru, a teraz mieszka i pracuje w Londynie. Szkoliła się w prestiżowej Leiths School of Food and Wine, a potem terminowała w wielu znakomitych restauracjach (m.in. u Ottolenhiego). Doceniona przez krytyków, media i klientów jest z w tej chwili jedną z najbardziej popularnych szefowych kuchni i autorką bestsellerowej książki kulinarnej „Mamuszka. Od Lwowa do Baku”, nagrodzonej prestiżową Fortnum and Mason Award.

Zobacz też:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska