Nasza Loteria

Przysmaki kuchni ukraińskiej, które warto znać. Popularne ukraińskie przekąski, które zrobisz w kilka chwil

opr. Magda Smoleń
Zobacz popularne ukraińskie przekąski: sało, kawior i ozory wieprzowe. Do podania w kilka chwil!
Zobacz popularne ukraińskie przekąski: sało, kawior i ozory wieprzowe. Do podania w kilka chwil! Fot. archiwum
W Polsce kuchnia ukraińska kojarzy się głównie z barszczem ukraińskim z buraków, kapusty i ziemniaków. Ale kuchnia ukraińska to nie tylko pyszne zupy (np. solanka), czy ukraińskie pierogi. To także przekąski, które warto skosztować: sało, kawior czy w końcu ozory wieprzowe. Do przygotowania i podania w kilka chwil!

Zobacz przysmaki kuchni ukraińskiej:

Sało

Ukraińskie sało.
Ukraińskie sało.

Sało to nic innego jak słonina. W Polsce można kupić słoninę białostocką, gotową, pokrojoną w plastry. Zwijamy ją w różyczkę, układamy estetyczny wzór i podajemy z czosnkiem. Czosnek obrany, nie cięty – całe główki. 

Ikra - kawior

Ikra - kawior.
Ikra - kawior.

Spróbujcie kawioru z jesiotra - pomarańczowy, duże kulki. Kawior podajemy w specjalnym pojemniku na lodzie. Obowiązkowo podajemy go na grzance z chleba z masłem. 

Ozory wieprzowe z sosem chrzanowym 

Ozory wieprzowe z sosem chrzanowym.
Ozory wieprzowe z sosem chrzanowym.

Ozory należy ugotować, ostudzić i pokroić w cienkie plastry. Można poukładać je na talerzu jak carpaccio. Podajemy je z sosem chrzanowo-majonezowym. Wystarczy wymieszać tarty chrzan z majonezem. Majonez powinien mieć delikatny smak. Ostrość sosu uzależniony jest od preferencji smakowych.

Kuchnia ukraińska – dowiedz się więcej

Jeżeli chcecie lepiej poznać smaki kuchni ukraińskiej i ugotować coś oryginalnego – zachęcamy po sięgnięcie do książki „Mamuszka”. Jej autorka, Olja Hercules, zamieściła tam ponad 100 przepisów z różnych regionów Europy Wschodniej: od Baku po Morze Czarne, od Kijowa po Kazachstan. 

Mamuszka
Mamuszka

Kuchnia ukraińska ma bardzo bogatą historię i oferuje różnorodne dania. Tamtejsze potrawy zachwycają ciekawymi smakami i aromatami. Kuchnia Ukrainy znana jest przede wszystkim z wielkiej doskonałości i zróżnicowania potraw, a to ze względu na mnogość wpływów, jakie wywarła na nią kuchnia rosyjska, polska, niemiecka i turecka.

Olia Hercules -  autorka bestsellerowej książki kulinarnej „Mamuszka. Od Lwowa do Baku”.
Olia Hercules - autorka bestsellerowej książki kulinarnej „Mamuszka. Od Lwowa do Baku”.

Autorka książki, Olia Hercules, pochodzi z położonego nad Dnieprem miasta portowego Kachowka, dorastała w greckiej części Cypru, a teraz mieszka i pracuje w Londynie. Szkoliła się w prestiżowej Leiths School of Food and Wine, a potem terminowała w wielu znakomitych restauracjach (m.in. u Ottolenhiego). Doceniona przez krytyków, media i klientów jest z w tej chwili jedną z najbardziej popularnych szefowych kuchni i autorką bestsellerowej książki kulinarnej „Mamuszka. Od Lwowa do Baku”, nagrodzonej prestiżową Fortnum and Mason Award.

Zobacz też:

od 7 lat
Wideo

Kiermasz bożonarodzeniowy w Raciążku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska