Puszysty biszkopt, a do tego pyszna masa kakaowa. Czego chcieć więcej? Przepisem podzieliła się Sylwia Ładyga, autorka popularnego bloga „Ostra na słodko”, uczestniczka kulinarnego show „MasterChef”.
Składniki na ciasto
- jajko – 6 sztuk
- cukier – 8 łyżek
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- mąka pszenna – 6 łyżek
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Składniki na masę:
- masło – 200 g
- kakao – 2 łyżki
- czekolada – 60 g
- olejek rumowy – 0,5 łyżeczki
- powidła śliwkowe – 1 łyżka
Dodatkowo
- polewa czekoladowa
Wykonanie:
CIASTO :
Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i cukier waniliowy.
W garnku gotujemy wodę, kładziemy na nim miskę i przez kilka minut ubijamy jajka z cukrami.
Zdejmujemy z garnka, cały czas ubijamy do ostudzenia masy.
1/3 masy odkładamy, a do pozostałej wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą.
Pieczemy w 170 stopniach przez ok. 20-25 minut.
Po upieczeniu (ciepłe) kładziemy na ściereczce i zwijamy roladę.
MASA:
Miękkie masło rozcieramy w misce, dodając resztę masy jajecznej i aromat rumowy.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej , dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
Mieszamy z masą maślano-jajeczną.
(można dodać odrobinę spirytusu do smaku!)
CAŁOŚĆ:
Ze ściereczki rozwijamy biszkopt, skrapiamy wodą, smarujemy masą kakaową, układamy powidła i ponownie zwijamy ciasną roladę.
Całość polewamy roztopioną polewą czekoladową.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!
