Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Desery. Rolada biszkoptowa z masą kakaową i powidłami śliwkowymi. Smak zaskoczy wszystkich! [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Rolada biszkoptowa z masą kakaową i powidłami śliwkowymi. Zobaczcie przepis!
Rolada biszkoptowa z masą kakaową i powidłami śliwkowymi. Zobaczcie przepis! Fot. Sylwia Ładyga
Szukacie wyśmienitego ciasta na weekend? Rolada biszkoptowa z masą kakaową to z pozoru banalne ciasto, ale smakuje rewelacyjnie! Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki.

Puszysty biszkopt, a do tego pyszna masa kakaowa. Czego chcieć więcej? Przepisem podzieliła się Sylwia Ładyga, autorka popularnego bloga „Ostra na słodko”, uczestniczka kulinarnego show „MasterChef”.

Składniki na ciasto

  • jajko – 6 sztuk
  • cukier – 8 łyżek
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • mąka pszenna – 6 łyżek
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Składniki na masę:

  • masło – 200 g
  • kakao – 2 łyżki
  • czekolada – 60 g
  • olejek rumowy – 0,5 łyżeczki
  • powidła śliwkowe – 1 łyżka

Dodatkowo

  • polewa czekoladowa

Wykonanie:
CIASTO :
Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i cukier waniliowy.
W garnku gotujemy wodę, kładziemy na nim miskę i przez kilka minut ubijamy jajka z cukrami.
Zdejmujemy z garnka, cały czas ubijamy do ostudzenia masy.
1/3 masy odkładamy, a do pozostałej wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą.
Pieczemy w 170 stopniach przez ok. 20-25 minut.
Po upieczeniu (ciepłe) kładziemy na ściereczce i zwijamy roladę.
MASA:
Miękkie masło rozcieramy w misce, dodając resztę masy jajecznej i aromat rumowy.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej , dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.
Mieszamy z masą maślano-jajeczną.
(można dodać odrobinę spirytusu do smaku!)
CAŁOŚĆ:
Ze ściereczki rozwijamy biszkopt, skrapiamy wodą, smarujemy masą kakaową, układamy powidła  i ponownie zwijamy ciasną roladę.
Całość polewamy roztopioną polewą czekoladową.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska