Macie ochotę na niebanalny, efektowny sernik? „Poduszkowiec” naszej Czytelniczki Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko” zachwyci wszystkich! Nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Spróbujcie koniecznie.
Składniki na ciasto na blachę 28x34
- 5 jajek
- 220 g mąki pszennej
- 180 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 ml oleju
- 2 łyżki kakao
- 125 ml wody
Składniki na masę serową
- 500 g sera trzykrotnie zmielonego (może być też z wiaderka)
- budyń waniliowy
- 100 g cukru
Wykonanie
Jajka ubić z cukrem. Dodać wodę, olej - cały czas miksować.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać, wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowaną olejem.
Ser zmiksować z cukrem oraz budyniem, włożyć do worka cukierniczego.
Na ciasto kakaowe wycisnąć cienkie paski tworząc kratę.
Piec ok. 40 minut w 180 stopniach.

Wideo