Zielone ciasto leśny mech od lat podbija nasze serca. To ciasto z dodatkiem szpinaku ma niesamowity i niebanalny kolor, a smakuje wyśmienicie. Przepis naszej Czytelniczki Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”.
Składniki na ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki oleju
- 5 jajek
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 dag szpinaku mrożonego
Składniki na masę
- śmietana 36 proc.
- śmietan-fix
- 4 łyżki cukru pudru
- galaretka cytrynowa
- galaretka agrestowa
Wykonanie
Rozmrożony szpinak odsączyć.
Jajka ubić z cukrem, dolać olej i wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Cały czas miksować, dodać szpinak i dokładnie wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na ok. 55-60 minut.
Wystudzić, pokroić na 2 blaty i jeden z nich drobno pokruszyć.
Masa. Galaretkę agrestową rozpuścić w 250 ml wrzątku, odstawić do stężenia, a następnie pokroić w kostkę.
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku, odstawić do lekkiego (ale nie całkowitego) stężenia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać śmietan-fix, cukier puder i wlać galaretkę cytrynową – wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać.
Wsypać pokrojoną w kostkę galaretkę, wymieszać.
Na blat ciasta dać masę i obficie posypać pokruszonym ciastem.
Wstawić na kilka godzin (a najlepiej na noc) do lodówki.
Udekorować owocami granatu!
