Ciasto z dynią? Jak najbardziej! Joanna Tokarz, autorka bloga Kuchnia w czekoladzie, poleca dziś pyszne ciasto z dynią w roli głównej.
Zebra szpinakowo-dyniowa z figami
Składniki na ciasto 1
- 3 małe jajka
- 1/2 szklanki cukru
- ok. 200 g mąki
- 150 g świeżego szpinaku baby
- łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- łyżeczka soku z cytryny
Składniki na ciasto 2
- 3 małe jajka
- 1/2 szklanki cukru
- ok. 200 g mąki
- 150 g pure z dyni (ok. 300 g surowej)
- łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
Dodatkowo
- ok. 4 figi
- cukier puder
Wykonanie
Ciasto 1. Olej zmiksować ze szpinakiem i sokiem z cytryny. Jajka połączyć z cukrami oraz przygotowaną wcześniej papką szpinakową. Do ciasta przesiać połączoną z proszkiem do pieczenia mąkę. Wymieszać powoli, ale tylko do połączenia składników.
Ciasto 2. Surową dynię pokroić na mniejsze kawałki i upiec w piekarniku do miękkości (ok. 30 minut w temperaturze 170 stopni). Po upieczeniu wystudzić, obrać ze skóry i zmiksować z olejem. Dalej postępować tak jak przy pierwszym cieście: jajka połączyć z cukrami, dodać zmiksowane z olejem pure z dyni, a na końcu przesianą z proszkiem mąkę.
Spód formy (24x24) wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowane ciasta naprzemiennie łyżką wylewać na środek formy. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plastry figi. Ciasto piec do suchego patyczka - około godziny w temperaturze 170 stopni. W trakcie pieczenia ciasto można przykryć folią aluminiową, aby się zbytnio nie przyrumieniło.
Ostudzone delikatnie oprószyć cukrem pudrem.
