Ciasto z dynią? Jak najbardziej! Joanna Tokarz, autorka bloga Kuchnia w czekoladzie, poleca dziś pyszne ciasto z dynią w roli głównej.
Zebra szpinakowo-dyniowa z figami
Składniki na ciasto 1
- 3 małe jajka
- 1/2 szklanki cukru
- ok. 200 g mąki
- 150 g świeżego szpinaku baby
- łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- łyżeczka soku z cytryny
Składniki na ciasto 2
- 3 małe jajka
- 1/2 szklanki cukru
- ok. 200 g mąki
- 150 g pure z dyni (ok. 300 g surowej)
- łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
Dodatkowo
- ok. 4 figi
- cukier puder
Wykonanie
Ciasto 1. Olej zmiksować ze szpinakiem i sokiem z cytryny. Jajka połączyć z cukrami oraz przygotowaną wcześniej papką szpinakową. Do ciasta przesiać połączoną z proszkiem do pieczenia mąkę. Wymieszać powoli, ale tylko do połączenia składników.
Ciasto 2. Surową dynię pokroić na mniejsze kawałki i upiec w piekarniku do miękkości (ok. 30 minut w temperaturze 170 stopni). Po upieczeniu wystudzić, obrać ze skóry i zmiksować z olejem. Dalej postępować tak jak przy pierwszym cieście: jajka połączyć z cukrami, dodać zmiksowane z olejem pure z dyni, a na końcu przesianą z proszkiem mąkę.
Spód formy (24x24) wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowane ciasta naprzemiennie łyżką wylewać na środek formy. Na wierzchu ułożyć pokrojone w plastry figi. Ciasto piec do suchego patyczka - około godziny w temperaturze 170 stopni. W trakcie pieczenia ciasto można przykryć folią aluminiową, aby się zbytnio nie przyrumieniło.
Ostudzone delikatnie oprószyć cukrem pudrem.
Wyniki II tury wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?